Tallinnast merre jõudvast prügist ligi poole moodustavad suitsukonid (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsukonid. Pilt on illustratiivne.
Suitsukonid. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Kuigi valdav osa mereprügist satub sinna ranna lähedalt, kannavad prügi Läänemerre ka jõed ja sadeveesüsteem ning Tallinnast merre jõudvast prügist moodustavad ligi poole suitsukonid, selgus ETV uudistesaates «Aktuaalne kaamera» neljapäeval avaldatud rahvusvahelise projekti «Blastic» ülevaatest.

Teadlased prognoosivad, et aastaks 2050 on maailmameres rohkem prügi kui kalu. Projekt «Blastic» uuris, kuidas jõuab plastprügi Läänemerre ja mida teha selleks, et kilekoti kõrval ujuks edaspidi ka räim ja kilu.

Kuigi Tallinna lahte jõuab võrreldes teiste Läänemere maadega ka tavatult palju klaasi ja vahtplasti, on kõige levinum mereprügi pealtnäha süütu suitsukoni. Suitsukonid on globaalne keskkonnaprobleem. Sigaretifiltris sisalduvasse mikroplasti imenduvad mürkained.

«Peaaegu pool merre suunatavast prügist on suitsukonid ja filtrid, mis Tallinna linna territooriumilt linna jõuavad,» ütles Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse vanemekspert Harri Moora.

Euroraha toel läbiviidud projekt Blastic töötab koos Tallinnaga välja tegevuskava mereprügi vältimiseks ja vähendamiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles