Postimees riigiprokuratuuri ja kapo avaldusest: meil on pealtnägijate kirjeldused (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavase kinnipidamiskoht neli päeva hiljem: Viimsi tupiktänava lõpus, mõnesaja meetri kaugusel käivad uusarenduse jaoks aktiivsed asfalteerimistööd. 
Metsavase kinnipidamiskoht neli päeva hiljem: Viimsi tupiktänava lõpus, mõnesaja meetri kaugusel käivad uusarenduse jaoks aktiivsed asfalteerimistööd. Foto: Tairo Lutter

Riigiprokuratuuri ning kaitsepolitseiameti sõnul sisaldab Postimehes täna avaldatud artikkel «Riigireetmine paljastus Viimsi tühermaal» hulgaliselt ekslikke ja eksitavaid väiteid, kuid Postimees kinnitab, et uurimistoimingute kirjeldus põhineb pealtnägijate seletustel. 

«Postimehe anonüümsetele allikatele viitav artikkel eksib nii kinnipidamise asjaolusid kirjeldades kui ka teabes, mis kirjeldab kaitsepolitsei ja ka kahtlustatava, Deniss Metsavase tegevusi enne kinni pidamist. Samuti ei vasta tõele Deniss Metsavase ning tema isa Pjotr Volini tegevuste jaotuse kirjeldus,» seisis riigiprokuratuuri ja kapo hommikul edastataud ühises pressiteates.

Samas kinnitasid riigiprokuratuur ja kapo, et tegemist on kaitsepolitsei videos nähtava asukohaga.

«Postimehe artiklis avaldatud valeväited ei pärine prokuratuurist ega kaitsepolitseist, samuti pole Postimees nendele väidetele küsinud kummaltki asutuselt ka kinnitust. Avaldatud valeväiteid ei pea prokuratuur ja kaitsepolitsei võimalikuks täpsemalt kommenteerida, kuna ei pea mõistlikuks, et valeväiteid avaldades saabki survestada õiguskaitseasutusi avaldama rohkem teavet, kui uurimise seisukohalt praegu on otstarbekas,» seisis prokuratuuri ja kapo ühisavalduses.  

Postimehe uuriva toimetuse juhi Risto Berendsoni selgitus kaitsepolitsei ja riigiprokuratuuri pressiteatele, mis käsitles riigireetur Deniss Metsavase kinnipidamise asjaolusid:

Kriminaalmenetlust alustati esmaspäeva hommikul ehk Deniss Metsavase kinnipidamise ajal. See tähendab, et varasemat teavet ei kogutud Metsavase kohta  kriminaalmenetluse raames. Seda on väitnud ka Postimees. Kui riigiprokuratuur ja kapo nimetavad ekslikuks väidet, et kriminaalmenetluse alustamine toimus esmaspäeval nö käigu pealt, siis tuleb seda uskuda. Mis omakorda ei muuda oluliselt eelkirjeldatu sisu.

Metsavas toimetati esmaspäeva varahommikul Viimsi astangul asuvale sündmuskohale politseiautos ja käed raudus. Teda ootas juba ees kaitsepolitsei buss, kus riigireetmises kahtlustatavaga pealtnägijate kinnitusel mitukümmend minutit toimetati ja seejärel koos kõrvalasuvasse võsasse suunduti. Postimees on avaldanud, et väidetavalt võis seal võsas asuda kriminaalmenetluslikult tõendina oluline objekt. Selle tõendi olemasolu pole kapo ega prokuratuur ümber lükanud, küll on nad nimetanud eksitavateks väideteks, et see tõend võis sinna tekkida vahetult enne Metsavase kinnipidamist esmaspäeva hommikul.

Postimees on avaldanud, et mõlemad riigireetmises kahtlustatavad annavad toimunust ütlusi. Seda on varasemalt kinnitanud ka prokuratuur. Ütluste täpsemat sisu Postimees ei tea.

Väide, et kaitsepolitsei ei teadnud eelkirjeldatud artikli valmimisest, ei vasta tõele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles