Tuntud eestlaste üleskutse – kingime Siberi eestlastele pillide kuninga! (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kensa Kolla painutab proovis õigeks oma ajaloolist tuubat.
Kensa Kolla painutab proovis õigeks oma ajaloolist tuubat. Foto: Jaanus Piirsalu

Siberi suurima eesti küla Ülem-Suetuki puhkpilliorkestrile uute pillide ostmiseks suvel alanud korjanduse eesmärk on saada kokku raha pillide kuninga tuuba ostmiseks. Korjanduse algatas ettevõtja ja rändur Tiit Pruuli peale 22. juunil Postimehes ilmunud artiklit «Suetukis hüüavad pillid igal õhtul».

Suetukis tegutseb puhkpilliorkester juba 117 aastat ning seal mängimine on külaelanikele jätkuvalt väga südamelähedane. Orkestri kõige nooremad liikmed on 13–15-aastased ning veel nooremad lapsed ootavad kannatamatult, millal nad jaksavad juba pille puhuda ja nad orkestrisse vastu võetakse.

Päevinäinud pasunad

Ainuke häda on selles, et nende pillid on lootusetult vanad. Näiteks Kensapi Kolla mängib tuubal, mis on üle 50 aasta vana. Kolla peab iga kord peale mängimist seda painutama ja koolutama, et saaks ikka normaalset häält pillide kuningast välja.

Hea algatus on juba läinud käima – suvel sai juba omale uue trompeti Suetuki orkestri üks nooremaid liikmeid, 13-aastane Juhan Poležajev.

Suetuki orkestri toetamiseks on kaks võimalust. Esimesena hakkas peale Pruuli üleskutset raha korjama MTÜ Eesti Muusikakoolide Liit, kuhu saab annetust teha arvele EE062200221061654889 ja selgituseks tuleb kirjutada «Suetuki pillid».

Pilliraha koguvad ka e-teenuste propageerija Hannes Astok ning muusikust ettevõtja Urmas Kõiv, kes on südameasjaks võtnud just Kensapi Kollale uue tuuba ostmise.

Mõlemad rahakogujad teevad omavahel koostööd ning uued pillid ostetakse mõlemale arvele kogunenud raha liitmisel.

Üleskutse neile, kellele tuuba on kallis

Eesti 100. sünnipäeva raames on tehtud üleskutse osta Ülem-Suetuki orkestrile uued pillid, sh pillide kuningas tuuba. Loodetavasti koguneb fondi raha (ja vahest ka kasutatud pille), et orkestrit Eesti juubeliaasta raames toetada.

Samas on selge, et tuuba on kogu komplektist kõige hinnalisem pill. Kas poleks sobiv hetk võtta end kokku ja ühendada Eesti tuubamängijate jõud ning üks kena tuuba Ülem-Suetuki orkestrile ära osta?

Oleme uurinud erinevaid variante ja meie silm on jäänud pidama Saksa firma Thoman tuubal Student Bb. Pilli hind on 1590 eurot, mis sisaldab ka transporti Eestisse. Sellest on koos juba 1025 eurot!

Kutsume üles kõiki, kes on tuubat mänginud, olgu siis kontsertorkestris, kooliorkestris või sõjaväeorkestris, toetama Ülem-Suetuki orkestrile tuuba ostmist. Mõistagi on teretulnud ka kõigi puhpillimuusika sõprade annetused.

Tuuba on kavas pidulikult üle anda 1.oktoobril 2018, rahvusvahelise muusikapäeva ürituste raames.

Seega on aeg tegudeks.

Annetuse suurus ei ole piiratud, aga kui saaksime edasi liikuda näiteks 50- või 100-euroste sammudega, annaks see lootust summa kokku saamiseks. Mõistagi on iga annetus teretulnud.

Kõigi annetajate nimed kanname plaadile, mille kinnitame pillikohvri külge.

Asjaolude heal kokkusattumisel võiksime mõelda ka väljasõidust Ülem-Suetukki koos kaasneva ühismusitseerimisega.

Kutsume üles annetustega tegutsema kohe – mis tehtud, see tehtud, et saaksime pilli tellimuse teele panna 17. septembril 2018.

Ja levitage seda üleskutset kõigile, kellele tuuba on armas!

Hannes Astok, Tallinna Pioneeride Palee orkestri Saunamees tuubamängija 1978–1983

Urmas Kõiv, Vanemuise ja Estonia teatri ning Põhjamaade Sümfooniaorkestri tuubamängija 1979–2018, Modern Foxi, Estobrassi, Tartu 7. keskkooli ja Harjumaa Noorte Puhkpilliorkestri, Uduvere pasunakoori ning paljude puhkpilliorkestrite tuubamängija alates 1972 aastast

Annetusi saab teha arveldusarvele EE592200001108736291, Hannes Astok, Swedbank. Märgusõnaks panna «tuuba + annetaja nimi».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles