Setod kohtusid Putinile lähedase metropoliit Tihhoniga (2)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setode ühispilt Petseri kloostri ülema Tihhoniga. Tihhoni kõrval setode ülemsooska Hõrna Aare ja Petseri seto seltsi juht Majaku Helju.
Setode ühispilt Petseri kloostri ülema Tihhoniga. Tihhoni kõrval setode ülemsooska Hõrna Aare ja Petseri seto seltsi juht Majaku Helju. Foto: Aado Lintrop

Petseri kloostrit juhib sellest suvest vene õigeusu kiriku üks tuntumaid vaimulikke, president Vladimir Putini isiklikuks hingekarjaseks peetud Tihhon Ševkunov, kes hiljuti võttis vastu setode delegatsiooni.

«Ta jättis avatud, vahetu ja lihtsa olemisega, nalja mõistva inimese mulje,» rääkis Postimehele setode ülemsootska Hõrna Aare kohtumisest Petseri kloostri ülema Tihhoniga. Kohtumine leidis aset nädal tagasi setode maarjapäeval, mis on ühtlasi Petseri kloostri nimipüha. Setodele on Petseri klooster eriline paik, sest see on nende usuelu keskus ja kloostri koobastes puhkab Vabarna Anne lauldud eeposes nende rahvakangelane Peko.

Seni Moskvas Kremli lähedal asunud Sretinski kloostrit juhtinud 60-aastane Tihhon kuulub vene õigeusu kiriku ladvikusse, teda peetakse üheks võimalikuks järgmiseks patriarhiks. Tänavu kevadest on ta kogu Pihkvamaa ja Porhovi metropoliit ning suvest ka Petseri kloostri ülem. Petseri klooster kuulus aastatel 1920–1940 Eesti võimu alla, tänu sellele sai segamatult edasi tegutseda, samal ajal kui Venemaal sulgesid kommunistid enamiku kloostreid ning hukkasid või vangistasid enamiku nendes elanud ja töötanud jumalasulaseid.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles