Kaitseminister Luik arutas Soome ametivennaga kaitsekoostööd (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Rääkisime Hispaania kolleegiga toimunu asjaoludest ning leppisime kokku, et teeme raketi leidmisel ning uurimise läbiviimisel tihedat koostööd,» ütles Eesti kaitseminister Jüri Luik.
«Rääkisime Hispaania kolleegiga toimunu asjaoludest ning leppisime kokku, et teeme raketi leidmisel ning uurimise läbiviimisel tihedat koostööd,» ütles Eesti kaitseminister Jüri Luik. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kaitseminister Jüri Luik kohtus reede õhtul Muhumaal Soome ametivenna Jussi Niinistöga, et arutada kahe riigi kaitsekoostööd ning regionaaljulgeoleku teemasid, teatas kaitseministeerium.

«Soome on Eesti jaoks usaldusväärne sõber ning üks olulisemaid julgeolekupartnereid,» lausus Luik, kelle sõnul on Eesti ja Soome kaitsekoostöö aastate jooksul äärmiselt edukas olnud.

Luik märkis, et Eesti on Soomega teinud vastastikku kasulikku koostööd varustuse ja hange alal. Näiteks on üheskoos ostetud radareid ning viimasel ajal tegeldakse liikursuurtükkide K9 Kõu hankimisega. Samuti on naaberriigiga tehtud koostööd võimearenduses. Luik tänas Soome valitsust äsja heakskiidetud otsuse eest müüa Eestile 155-millimeetrist laskemoona.

«Omame põhjanaabriga väga sarnast julgeolekukäsitlust, mistõttu on meie riikide vahel tihe koostöö ja infojagamine iseenesestmõistetavad,» märkis Luik.  

Kohtumisel tunnustas Luik Niinistöt Soome märkimisväärse panuse eest suurõppusesse Siil 2018 ning kutsus Soome kaitseväe üksuseid tuleva aasta kevadel taas osalema õppusel Kevadtorm. Ministrid käsitlesid kohtumisel ka kaitsekoostöö arenguid Euroopa Liidus.

«Need otsused, mis võeti vastu eelmisel aastal, näiteks alalise struktureeritud kaitsekoostöö ehk PESCO loomine, hakkavad nüüd praktikas realiseeruma,» sõnas Luik.

Ühtlasi tervitas Luik Soome osalust Eesti poolt PESCO raames välja pakutud mehitamata maismaasüsteemide projektis. Kaitseministrid arutasid ka Venemaa sõjaliste õppustega seonduvat.

«Õppuse «Vostok 2018» toimumine ei tule üllatusena. Venemaa korraldab strateegilisi, tervet sõjaväeringkonda hõlmavaid õppuseid igal aastal ja Vostoki mastaapsus demonstreerib Venemaa pikaajalist fookust suure sõja pidamise võime arendamisel,» ütles Luik. Ta lisas, et sellegi poolest jälgitakse õppuse kulgu ja aktiivset perioodi hoolega.  

Soome panustab oma kõrgetasemelise ekspertiisiga Eestis asuvate NATO küberkaitsekoostöö keskuse ning ja Balti Kaitsekolledži töösse.  

Nii Soome kui Eesti on lähetanud oma kaitseväelased NATO operatsioonidesse KFOR Kosovos ning Resolute Support Afganistanis. Samuti panustavad mõlemad riigid ÜRO operatsioonidesse Liibanonis (UNIFIL), Malis (MINUSMA) ja Lähis-Idas (UNTSO) ning Euroopa Liidu operatsioonidesse Malis, Somaalias ja Vahemerel. Lisaks panustavad mõlemad ka Iraagis toimuvasse operatsiooni Inherent Resolve.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles