Linn tüürib TOPi planeeringut arendajale sobivas suunas

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita TOPi kõrval olev ala, milel arendaja thab täis ehitada.
Pirita TOPi kõrval olev ala, milel arendaja thab täis ehitada. Foto: Liis Treimann

Pirita elanikud nõuavad, et Tallinn päästaks TOPi kõrvale jääva mereäärse ala täisehitamisest, ostes või vahetades hinnalise krundi arendaja käest endale.


Seni pole linnavalitsus seda isegi mitte üritanud. TOPi ala detailplaneeringu menetlemise käigus on ühe avaliku arutelu asemel toimunud tervelt kolm arutelu, kuid nende tulemused ei rahulda siiski linnaosa elanikke ja neid esindavaid seltse.

Viimase arutelu käigus tegid elanikud kaheksa ettepanekut, millest lubati arvestada ainult ühega. Nimelt jagati peale esimest arutelu detailplaneeringus korterelamute alal hoonestusala kaheks varasema nelja osa asemel.

Nüüd tegid piritalased loobuda ala kaheks jagamisest ja korterelamute hoonestusala laiendamisest mere poole. Samuti soovitati kaaluda selle ala planeerimist pargialaks, mida varem ei ole tehtud.

«Kaalusime teie ettepanekuid ja arvestame nendega detailplaneeringu edasisel menetlemisel. Loobume korterelamute hoonestusala laiendamisest mere poole ja detailplaneeringus taastame võimaluse jagada korterelamute ala neljaks krundiks, kusjuures igale krundile määratakse ehitusõigus,» teatas abilinnapea Taavi Aas ettepanekule vastuseks.

Teisest, korduvalt kõlanud ettepanekust libises abilinnapea aga sujuvalt üle, nii nagu varasematelgi kordadel. Arutelul osalejad tegid linnavalitsusele ettepaneku korterelamute ala väljaostmiseks või vahetamiseks ning palusid hoida elanikke kursis läbirääkimiste käiguga.

«Tallinna rahalised ressursid on piiratud ja eelkõige kasutatakse neid tee-ehituseks vajalike maade omandamiseks ning kuna vahetuseks pakutud variant ei sobinud arendajale, võib korterelamute rajamiseks planeeritud maa väljaostmine või vahetus toimuda ka tulevikus, pärast detailplaneeringu kehtestamist,» vastas abilinnapea.

Kui niisugune jutt oleks tõsiselt mõeldud, siis oleks see linnale lausa kahjulik. Seda nägid ka asjast huvitatud Pirita elanikud. «Täna on Regati puiesteel hoonestamata maa-ala sotsiaalmaa, sest ärimaa protsent on ju ära kasutatud. Sotsiaalmaa hind ei ole nii kõrge kui on elamumaal - seega hinna poolest oleks täna osta või vahetada soodsam, kui pärast detailplaneeringu kehtestamist ja maa sihtotstarbe muutmist elamumaaks.

TOPi ala arendaja Aivar Tuulberg on varem Postimehele kinnitanud, et ühtegi vähegi tõsiseltvõetavat ettepanekut mereäärse maatüki vahetamiseks mõne samaväärse krundi vastu pole linn talle teinud.

Postimees küsis linna pressiteenistuse vahendusel selle kohta selgitust ka Taavi Aasalt, kuid kahe tööpäeva jooksul vastust ei saabunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles