Sideväelased tähistavad pataljoni aastapäeva marsiga Raua tänava lahingupaika

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidepataljon.
Sidepataljon. Foto: Mihkel Maripuu

Staabi- ja sidepataljon tähistab homme oma 93. aastapäeva marsiga Raua tänava lahingupaika Tallinna 21. Kooli juures ja pärja asetamisega lahingu mälestuskivile.

Kaitseväelased alustavad marssimist kell 10 staabi-ja sidepataljonist Filtri teelt ja liiguvad Raua tänavale, kus panevad pärja 1940. aasta juunis riigipöörajatele vastu hakanud sidepataljoni võitlejate mälestuseks, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Kaitseväelastele ja 21. Kooli esindajatele peab kõne pataljoni ülem kolonelleitnant Andres Hairk.

Raua tänava lahing toimus 1940. aasta 21. juuni hilisõhtul, kui kooli ruumidesse ümber paigutatud sideväelasi ründas grupp relvastatud riigipöörajaid. Sõjaväelased avasid vastutule, lahingus langes kaks Eesti sõdurit, kaotusi oli ka vastaspoolel. Sidepataljoni ja riigipöörajate vahel peetud tulevahetus oli ainuke Eesti kaitseväe väeosa peetud lahing Teises maailmasõjas.

Sidepataljoni sünnipäevaks loetakse 21. novembrit 1918, mil vastloodud Eesti sõjaväe juurde asutati Inseneripataljon ja selle juurde Tallinna Traadita Telegraafi jaam.

Tänase staabi-ja sidepataljoni ülesandeks on tagada kaitseväe peastaabi, väeosade ja Kaitseliidu vaheline side ning valmistada ette reservväelasi sideüksustesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles