Vene meedia muutis liitlaste õhuaktiivsuse Balti riikides „suureks teemaks“

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Global Hawk luuredroon
USA Global Hawk luuredroon Foto: SCANPIX

Venemaa meediakanalid on viimastel päevadel kirjutanud tavapärasest enam uudiseid NATO lennukite aktiivsusest Eestis, Lätis ja Leedus Venemaa läänepiiri lähedal.

Venemaa kaitseministeeriumist juhitav internetiväljaanne ja telekanal Zvezda teatas Ameerika Ühendriikide mehitamata luuredrooni RQ-4A Global Hawk lennust Venemaa Kaliningradi, Pihkva ja Leningradi oblasti piiride lähedal, viidates reaalajas tuvastatud lennukite marsruute kuvavatele ametlikele internetilehekülgedele.

Liitlaste lennukid lendavad sisselülitatud transponderitega, siis võis iga huviline mehitamata luuredrooni teekonda internetis või mobiiltelefonis jälgida. Sitsiilias asuvast Sigonella sõjaväelennuväljalt startinud luuredroon pardanumbriga 04-2021 lendas Balti riikide kohal Venemaa piiri läheduses. Pühapäeval lendas droon Eesti kohal 16. kilomeetri kõrgusel Tartu lähedalt Soome laheni. Zvezda märkis, et Global Hawk suudab «piiluda» kuni 200 kilomeetri sügavusele vastase territooriumile.

USA mehitamata luuredrooni Global Hawk lendudes Eesti õhuruumis ei ole midagi erakordset. Need droonid on siin ka varem lennanud, sealhulgas mitmel korral sellel aastal.

Venemaa võimude kontrollitud ja suurt auditooriumi hõlmavad uudisteagentuurid RIA ja Regnum ning ajaleht Izvestija vahendasid esmaspäeval Eesti kaitseväe ametlikku pressiteadet selle kohta, et alanud nädalal teevad Ämari lennubaasis paiknevad Saksa õhuväe hävituslennukid Eurofighter Eesti kohal harjutuslende.

«NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude läbiviimiseks kindlad osad oma õhuruumist. Ka Eesti, Läti ja Leedu on eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks,» tsiteerisid väljaanded pressiteadet.

Agentuur Regnum vahendas Leedu kaitseministeeriumi ametlikku teadet, mille kohaselt saatsid Leedust ja Eestist startinud NATO lennukid eelmisel nädalal neljal korral piiride läheduses lennanud Venemaa sõjaväe transpordilennukeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles