Kruuda ja Pettai kohtus kokkuleppele ei jõudnud  

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda (vasakul) ja Paavo Pettai Harju maakohtus, esiplaanil Pettai advokaat Raiko Lipstok.
Oliver Kruuda (vasakul) ja Paavo Pettai Harju maakohtus, esiplaanil Pettai advokaat Raiko Lipstok. Foto: Liis Treimann

Paavo Pettaile Keskerakonna kunagise valimiskampaania rahastamiseks antud laenu tagasi nõudev Oliver Kruuda ilmus täna viimaks ka ise kohtusse, kuid kokkulepet Pettaiga ei sündinud.

«Me tahame mõistlikku laenutähtaja ja summa kokkulepet. Me tegutseme palavikuliselt, et see summa Keskerakonnalt kätte saada,» selgitas reklaamiärimehe ja endise Keskerakonna kampaaniameistri Paavo Pettai advokaat Raiko Lipstok kohtule oma kompromissisoovi.

Pettai ja Lipstoki eesmärk on saada 423 000eurost laenu tagasi nõudva ärimehe Kruudaga kompromissile, sest kui Kruuda nõuab raha Pettailt, peab Pettai saama talle maksmiseks omakorda selle raha kätte nende hinnangul tõeliselt võlglaselt Keskerakonnalt, kelle kampaaniate rahastamiseks laen anti.

«Oleme tahtnud, et Oliver Kruuda isiklikult osaleks istungitel, tema teab, miks see laenuleping sõlmiti. Paavo Pettai ei võtnud tema firmalt laenu isiklikuks otstarbeks, kõik lepiti üle tema pea kokku ja selle raha eest tehti Keskerakonnale valimiskampaaniaid,» rääkis Lipstok.

Kruuda krutib viivist

Eelmise aasta juunis hagi kohtusse andnud Kruuda jälle rääkis, et ta pakkus Pettaile korduvalt laenutähtaja pikendamist tänavuse aasta lõpuni, kuid Pettai saatis talle korduvalt allkirjastamiseks paberi, kus ka tema firma nimi peal, kuid sellega pole Kruudal enda sõnul midagi pistmist. «Ma ei julgenud alla kirjutada, kartes siinset õigussüsteemi. Ütlesime, et jääme selle toote raamidesse, ei mingeid tagantjärele allkirju, käendusi, kooskõlastusi. Sellele ma ei allu,» sõnas Kruuda.

Kuna raha tagasi saamiseks kohtusse pöördumine on tekitanud Kruudale uusi kulusid, leiab ta nüüd, et Pettai peaks maksma ka tema advokaadi Helmeri Indela kulud, lisaks viivised-intressid.

«Meil on säilinud lootus, et saame selle raha Keskerakonnalt kätte, selle vastu tunneb suurt huvi ka erakondade rahastamise järelevalve komisjon, kes võib ka nõuda Keskerakonnalt selle raha maksmist Midfieldile (Pettai firma – toim). Nii, kui see raha sealt tuleb, oleme valmis maksma selle kohe Oliver Kruuda firmale edasi. Kui aga Kruuda nõuab oma raha ja Pettail pole seda kusagilt võtta, siis ta läheb pankrotti. Seega pole meie meelest põhjendatud viiviste ja intressi nõudmine,» jätkas Lipstok.

Kohus andis eile tund aega Pettaile ja Kruudale kohapeal kompromissile jõudmiseks, kuid seda nad ei suutnud. Kohtunik andis asjaosalistele korralduse jätkata läbirääkimisi laenu põhisumma tähtaja kokku leppimiseks. Lipstok sai loa esitada septembri lõpuks kohtule veel ka täiendav tõend, järgmine istung toimub 18. detsembril.   

Taust

Ärimees Oliver Kruuda nõuab enda juhitud firma KR Juhtimisteenuse ASi kaudu Paavo Pettailt Keskerakonna 2009. aasta valimiskampaaniate varjatud rahastamisega seotud laenu tõttu kohtus üle 423 000 euro, millele soovib ta kirjutada juurde ka viiviseid ja intresse, kuna tema sõnul on asi Pettai tõttu kaua veninud ja põhjustanud sellega talle kulusid.
575 000eurone laen Keskerakonna 2009. aasta kahtede valimiste, nii europarlamendi kui kohalike omavalitsuste, kampaaniate rahastamiseks liikus toona Pettai versiooni järgi Urmas Sõõrumaalt Keskerakonnale Kruuda ja Pettai kaudu. Raha pidi liikuma Kruuda firma Linderin Grupp kaudu Pettaile eraisikuna, kes pidi siis raha erakonna kampaaniameistrina ise oma firmasse Midfield edasi kandma.
Keskerakond suutis osa sellest laenust küll hiljem tagasi maksta, kuid 423 000 eurot jäi üles. Kruuda firma Linderin Grupi kaudu antud laenu nõue on vahepeal läinud üle teisele tema juhitud firmale, mille kaudu ta nüüd raha tagasi nõuabki. Pettai peab end kõigest Keskerakonna rahastamise vahelüliks, kes pole seda laenu kunagi enda tarbeks võtnud, kuid laenuleping on sõlmitud tema ja Kruuda firma vahel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles