Yana Toom kaitseb Vene agente: kui inimene on süüdi, siis tõestage ära ja räägime edasi (25)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Erik Prozes / Postimees

Euroopa Parlament võttis topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre Julia Skripali mürgitamisjuhtumi ning selles kahtlustatavate puhul seisukoha liiga vara, leiab keskerakondlasest eurosaadik Yana Toom.

Neljapäeval Vikerraadio eetris olnud saates «Uudis+» küsis saatejuht Yana Toomilt, miks ta on Eesti ja Euroopa Liidu Venemaa-poliitika, sealhulgas Skripalide juhtumi puhul nii kriitiline. Eurosaadik vastas, et ta usub süütuse presumptsiooni ja kedagi ei tohi hukka mõista enne, kui pole teada, mis tegelikult toimus.

«Ja see on paraku täpselt see, kuidas reageeris Euroopa Liit, kes hakkas kohe hakkas hukka mõistma selle kuulsa highly likely’i peale. Kusjuures samast Theresa May suust sündis järgmine meem: almost certainly. Täpselt sama retoorika – see mulle ei meeldi. Kui inimene on süüdi, siis tõestage ära, siis räägime edasi,» ütles Toom.

Küsimusele, kas nüüd, kus kaks mürgitamises kahtlustatavat venelast on brittide poolt avalikustatud, on highly likely tema jaoks nüüd veenev, vastas saatekülaline, et tema seisukoht pole muutunud.

«Kui Euroopa Liit, Euroopa Parlament hakkaks reageerima praegu, siis ilmselt ma vastu ei oleks. Aga me hakkasime reageerima viis kuud varem ja see oli vale. Sest kui me tahame olla õiglased, siis me peame olema õiglased ka nende suhtes, keda me ei salli,» märkis eurosaadik.

Briti politsei andmeil lendasid Skripalide mürgitamises kahtlustatavad Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov Moskvast Londoni Gatwicki lennujaama reedel, 2. märtsil kaks päeva enne Salisbury rünnakut, ja ööbisid pealinnast idas ühes hotellis. Laupäeval tegid nad rünnakut ettevalmistava käigu Saliburysse, kuhu nad naasid päev hiljem.

Briti võimud kahtlustavad, et mehed pihustasid 4. märtsil Sergei Skripali koduuksele närvimürki Novitšok.

Seejärel sõitsid nad tagasi Londonisse ja lendasid samal õhtul Heathrow lennujaamast tagasi Moskvasse.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles