Ilmateenistus: orkaan Helene võtab lähiajal kursi Euroopale

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm Florence on nõudnud 35 inimese elu.
Torm Florence on nõudnud 35 inimese elu. Foto: twitter.com

Nädalapäevad tagasi tekkinud orkaan Helene võtab ilmateenistuse teatel peagi kursi Euroopale ja tänu sellele võib ilm uuel nädalal jälle soojeneda.

Ekvaatori ümbruses teevad ilmateenistuse teatel septembris ilma väga sooja ookeanivee kohal arenevad troopilised tsüklonid. Korraga on töös seitse täisjõus pöörist ning kaks neist mõjutavad väga tugevalt ka inimeste elu. Täpsustava märkusena olgu lisatud, et Atlandi ookeaniga seotud troopilisi tsükloneid kutsutakse orkaanideks, Vaiksel ookeanil tekkinuid taifuunideks.

Orkaan Florence arenes Atlandi ookeanil Aafrika läänerannikul juba augusti lõpus ning saavutas troopilise tsükloni jõu (tuul 33 m/s ja enam) 4. septembril. Ööpäev hiljem oli saanud temast juba neljanda astme (kategooriaid on viis) orkaan ning iilid ulatusid pöörise ümber üle 60 m/s. Mõne päeva pärast nihkus Florence põhja poole ning nõrgenes, Ameerika idarannikule (Carolina piirkonda) jõudis see 13.09. Täna (14.09) ulatuvad iilid tsükloni ümber üle 40 m/s ning sarnane on tuul 130 km ümbruses, pöörise enda mõjuala ulatub üle 315 kilomeetrini. Inimesi on hoiatatud, et rannapiirkondades võib veetase tõusta kuni 3,2 meetrini ning sellega kaasnevad ohud on laialdane üleujutus ning maalihked. Ka vihma võib kallata ööpäeva jooksul üle 500 mm. Lainete kõrgus ulatub rannal 9 meetrinini. Eestlase jaoks on need igal juhul muljetavaldavad numbrid.

Taifuun, õigemini supertaifuun Mangkhut Vaiksel ookeanil on aga veel võimsam. Selle pöörise mõjuala ulatub 900 kilomeetrini ning troopilise tsükloni kategoorias püsib ta juba mitu päeva (alates 11.09) kõrgeimal viiendal astmel. Nimepanemise päev oli Mangkhutil 7.09 ning nimi on pandud talle Tai traditsioonilise puuvilja mangustiini järgi. Tuule tugevaimad iilid ulatuvad supertaifuuni ümber üle 80 m/s ning Filipiinide põhjaosa jääb lähemal ööpäeval (15.09) selle terminaatori teele. Hong Kongi elanikud ootavad ärevalt pühapäeva (16.09) ja loodavad, et Mangkhut möödub neist kaugemalt lõunast. Nädalvahetuse plaanid on aga kindlalt rikutud. Kahjud, mida viienda kategooria orkaan endaga kaasa võib tuua, on igal juhul katastroofilised.

Meie jääme troopikavööndist tunduvalt kaugemale, kuid aeg-ajalt jõuab mõni eksinud orkaan Atlandilt ka Euroopa mandrile. Hetkeseis on ilmateenistuse teatel nii-öelda paljulubav, kuna 7. septembril tekkinud orkaan Helene võtab lähiajal kursi Euroopale ja jõuab uue nädala alguses (17.-18.09) Briti saartele, kus Põhja-Atlandi võimas madalrõhuala ta oma rüppe haarab. «Räägitakse, et tänu Helenele läheb ilm uuel nädalal jälle soojaks, isegi meil Eestis. Elame-näeme!» lisab ilmateenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles