Juhan Kivirähk: Eesti tulevik – igav põhjamaa või vastuoluline Ida-Euroopa? (35)

Juhan Kivirähk
, sotsioloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Tairo Lutter

Eestil tasuks endiselt pürgida igavate, kuid avatud põhjamaade hulka, mitte aga järgida konservatiivsusesse ja suletusse kalduva Ungari ja Poola eeskuju, leiab sotsioloog Juhan Kivirähk.

Juba iseseisvuse taastamisest peale (ja ilmselt ka juba enne seda) oleme ennast võrrelnud hõimuvellede soomlastega. Arengu edukust on ikka hinnatud selle põhjal, kui mitme aastaga me oma majandusnäitajate poolest võiksime Soomele järele jõuda. President Kersti Kaljulaidki toonitas riigikogu sügishooaja avaistungil kõneldes, et Eesti SKT on juba Soome 1994. aasta tasemel. President Toomas Hendrik Ilves aga avaldas oma ametiajal soovi, et Eesti muutuks tulevikus «igavaks Põhjamaaks».

Turu-uuringute AS on kahel viimasel aastal korraldanud kaks küsitlust, et selgitada välja Eesti inimeste suhtumine Põhjamaadesse. On ootuspärane, et Eesti inimesed suhtuvad Põhjamaadesse positiivselt. Et koostöö Põhjamaadega on väga või küllaltki oluline, arvas sel kevadel 91 protsenti Eesti elanikest.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles