Järjekorrast järjekorda litsumine hiiglaste nimel

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nunnukonkursi võitjat, kõigi aegade suurimat 85-kilost «Atlantic Gigant» sorti kõrvitsat esitlevad Triin Kuusepuu ja tema poeg Teet. 
Nunnukonkursi võitjat, kõigi aegade suurimat 85-kilost «Atlantic Gigant» sorti kõrvitsat esitlevad Triin Kuusepuu ja tema poeg Teet. Foto: Mihkel Maripuu

Kõigi aegade rekordi löönud kõrvitsa veeretasid kaks Elva kandi naist peenra äärest tekile, lohistasid autoni ja vinnasid koos peale. Sõideti Palamusele ja kõrvits tariti kaalule – 85 oranži kilo. Seda ilu tahtis laupäeval näha 19 000 inimest.

Mööda tänavat looklev järjekord apteegiukse taga, sirges rivis kahesuunaline järjekord kiriku juures silla ületamiseks, kerge kaarega järjekord koolivõimlasse pääsemiseks. Palamuse gümnaasiumi võimlasse pääsenuna aeglaselt tiksuv järjekord köögiviljahiiglaste nägemiseks. Harilik laadajärjekord šašlõkileti ees ja õllesabas.

See ei ole mitte sketš nõukogude inimese argipäevast, vaid killukesed üleeile kõigi aegade külastus- ja kaalurekordid löönud Paunvere väljanäitusest. Laupäeval surus 19 000 inimest end muidu ligi viiesaja elanikuga Oskar Lutsu «Kevadest» Paunverena kuulsust kogunud Palamuse alevikku Jõgevamaal.

Tohutusuure laada kõrval – kus müüdi kõike, mis üks inimene suudab välja mõelda, mootorijuppidest ja valmis saunadest hanede-küülikute ja karurasvaseebini – oli Palamuse üks peamisi tõmbenumbreid üritusele nime andja – väljanäitus.

Paunvere väljanäitusel esitletakse eriskummalisi ja tõelise rahvamagnetina hiiglaslikke köögivilju ehk nunnusid. Need nunnud asuvad konkursil võistlustulle.

Nunnude vastuvõtt algas Palamusel juba esmaspäeval. Kõik aiasaadused rändasid kohale jõudnuna kõigepealt autost aiakärusse ja siis kohe kaalule. Nunnuvõistluse korraldaja Aive Koks meenutab, et kui tulevane võidukõrvits saabus, vajusid kärurattad selle all lössi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles