Politsei kahtlustab HIV-i ravimite komisjoni liiget altkäemaksu võtmises (12)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaks. Pilt on illustratiivne.
Altkäemaks. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Keskkriminaalpolitsei pidas kinni Infektsioonhaiguste Seltsi esimehe, Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliiniku nakkushaiguste osakonna juhataja ja ülikooli infektsioonhaiguste õppetooli juhataja, dotsent Matti Maimetsa.

Teda kahtlustatakse sotsiaalministeeriumi HIV-i ravimite komisjoni liikmena korduvas altkäemaksu võtmises mitmetelt ravimfirmadelt, vahendab ERR-i uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler ütles, et eelmisel nädalal pidasid korruptsioonikuiritegude büroo töötajad kinni antiretroviirusravimite hankimist koordineeriva komisjoni liikme, keda kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises.

«Kahtlustuse kohaselt heidetakse talle ette paari-kolme aasta jooksul altkäemaksu võtmist ravimitootajatelt, turustavatelt firmadelt ja selleks, et komisjoni poolt saaks eelistatud nende ettevõtete poolt turustatud ravimid,» sõnas Ombler.

Küsimusele, kas kinnipeetu on Infektsioonhaiguste Seltsi esimees Matti Maimets, vastas ta jaatavalt.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kairi Kaldoja sõnul on uurimise keskmes komisjoni tööga seotud otsustused mitme viimase aasta jooksul. «Esialgse kahtlustuse kohaselt ulatub komisjoni liikme saadud altkäemaksu summa kümnetesse tuhandetesse eurodesse, kuid kuna uurimine on väga varajases faasis ja kahtlustus esialgne, võib see summa menetluse käigus muutuda. Edasise uurimise käigus tuleb põhjalikult kontrollida kõiki asjaolusid ja analüüsida erinevaid dokumente,» ütles Kaldoja.

Mati Ombleri sõnul viiakse veel läbi mitmeid menetlustoiminguid, et koguda tõendeid kahtlusaluse ja erinevate ravimite käitlemisega seotud ettevõtete vaheliste kokkulepete ning võimalike altkäemaksu kuritegude kohta.

«Praeguseks on alust arvata, et mitmed ettevõtted kasutasid ebaausat viisi selleks, et saavutada nende poolt turustatud ravimite eelistamist komisjoni poolt. Ravimite käitlemisega seotud ettevõtted ja ka muud organisatsioonid peaksid mõistma, et nende tegevus peab olema aus ja läbipaistev ning selliselt peavad käituma kõik ettevõtte töötajaid. Samuti tuleb erinevatesse komisjonidesse kuuluvatel ekspertidel hoiduda isiklikust kasust ning lähtuda ausatest kavatsustest. Ootame Ravimitootjate Liidu liikmetelt eetilist käitumist ning seda, et politseiga tehakse koostööd viisil, mis on ausale ettevõtjale kohane. Lisaks peavad tervishoiutöötajatele tehtud maksed või teenustasud olema avalikustatud vastavalt nõuetele ning tähtaegselt,» lisas Ombler.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles