Foto: president Kaljulaid kohtus Hiina riigipeaga (3)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid.
President Kersti Kaljulaid. Foto: Marko Saarm / Sakala

President Kersti Kaljulaid viibib sel nädalal töövisiidil Hiinas, kus ta täna kohtus Hiina presidendi Xiga.

Presidendi välisnõuniku Lauri Kuusingu sõnul on Eesti ja Hiina poliitiline ja majanduslik läbikäimine oluline, sest tegemist on maailma suuruselt teise majanduse ning ÜRO julgeolekunõukogu alalise liikmega. «Kohtumised Hiina presidendi ning peaministriga annavad võimaluse kõige kõrgemal poliitilise tasandil Eestit ja tema edulugu tutvustada ja edendada kahepoolseid majandussuhteid Eesti jaoks kõige olulisema kaubanduspartneriga Aasias,» selgitas Kuusing. 

Viimastel aastatel on Eesti ja Hiina kultuurikoostöö tihenenud, kuid lisaks sellele on jõudsalt edenenud ka kahe riigi majanduskoostöö. «Ehitame koos Jordaaniasse elektrijaama ning korraldame Hiina e-kaubanduse platvormidelt Euroopasse tellitud kauba logistikat. Samuti on viimasel aastal tulnud Hiinast Eestisse vähemalt kaks väga tähelepanuväärset investeeringut –  sõidujagamise platvormi Taxify ja lennukite hooldusega tegelevasse ettevõttesse Magnetic MRO,» rääkis Eesti suursaadik Hiinas Marten Kokk.

Ka Eesti on saadiku sõnul asunud Hiinas kanda kinnitama ja nii toodab juba mõnda aega Hiinas elektriskuutreid Stigo, samuti avas möödunud nädalal Saaremaa ettevõte Saare EREK Hiinas Hubei provintsis freespalk- ja elementmajade tehase, mis on 15 000 ruutmeetri ja 100 töölisega Baltimaade suurim tööandja Hiinas.

Visiidil kohtub Kaljulaid ka ​peaminister Li Keqiangiga ning osaleb Maailma Majandusfoorumi iga-aastasel tehnoloogia- ja innovatsioonikonverentsil Tianjinis. Lisaks osaleb riigipea Eesti ning Hiina ettevõtjate ümarlaual ning kohtub Eesti keelt õppivate Hiina tudengitega.  

President Kersti Kaljulaid on Hiinas töövisiidil 18.–21. septembrini. Viimati külastas Eesti riigipea Hiinat 2005. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles