Xi: Hiina ja Eesti peaksid tõhustama pragmaatilist koostööd (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President of Estonia Kersti Kaljulaid, left, shakes hands with Chinese President Xi Jinping at the Great Hall Of The People on Tuesday, Sept. 18, 2018, in Beijing. (Lintao Zhang/Pool Photo via AP)
President of Estonia Kersti Kaljulaid, left, shakes hands with Chinese President Xi Jinping at the Great Hall Of The People on Tuesday, Sept. 18, 2018, in Beijing. (Lintao Zhang/Pool Photo via AP) Foto: Lintao Zhang / AP

Hiina ja Eesti peaksid tõhustama pragmaatilist koostööd, ütles Hiina president Xi Jinping teisipäevasel kohtumisel Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga.

«Igal riigil, hoolimata selle suurusest, on oma väärtus ja (iga riik) on rahvusvahelise kogukonna võrdne liige,» ütles Xi ning ärgitas loobuma «džungliseadusest», kirjutas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Hiina edendab rahvusvahelisel areenil vastastikust austust, võrdset kohtlemist, harmooniat mitmekesisuses ning vastastikku kasulikku koostööd riikide vahel, lisas Xi.

Xi nimetas Eestit hea geograafilise asendiga riigiks. Tema sõnul on Eesti ökoloogiline keskkond, roheline põllumajandus ja digitaalne majandus ainulaadsed ning Eesti osaleb rahvusvahelistes asjades aktiivselt.

Hiina loodab teha Eestiga koostööd kahepoolsete sidemete edendamiseks vastastikuse austuse ja võrdse kohtlemise põhimõttest lähtudes, ütles Xi.

«Kaks poolt peaksid üles ehitama vastastikuse poliitilise usalduse, viima omavahel kooskõlla algatuse «Üks tee, üks vöönd» ning Eesti riiklikud arengustrateegiad, tõhustama pragmaatilist koostööd ning rohkem korraldama kõrgetasemelisi vahetusprogramme,» lisas Xi.

Tema sõnul toetab Hiina Euroopa integratsiooni ning on nõus töötama Euroopaga multilateraalsuse säilitamiseks, ühepoolsuse vastu võitlemiseks ning avatud maailmamajanduse ehitamiseks.

Hiina on valmis tugevdama Eestiga koostööd Kesk- ja Ida-Euroopa ning Hiina koostöö raames, ütles Hiina president.

Eesti hindab kõrgelt seda, et Hiina kohtleb Eesti-suguseid väikeriike võrdselt, ütles Kaljulaid Xinhua vahendusel.

«Loodame tugevdada koostööd Hiinaga kaubanduse, e-kaubanduse, logistika ja muudes valdkondades ning laiendada vahetusprogramme,» ütles Kaljulaid.

Kaljulaidi sõnul toetab Eesti multilateraalsust ja vabakaubandust, hindab Hiina tähtsat rolli maailma asjades, loodab Hiinaga tihedalt suhelda ja koordineerida tegevusi rahvusvahelisel areenil ning ühiselt kaitsta rahvusvahelisi reegleid ja korda, vahendas Xinhua.

Kaljulaid on sel nädalal ametlikul visiidil Hiinas, kus lisaks Xi-ga kohtumisele osaleb ta kolmapäeval Maailma Majandusfoorumi suvisel konverentsil ning kohtub peaminister Li Keqiangiga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles