TJA hakkas Kohtla-Järvel toimunud vingumürgistuse juhtumit uurima

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) algatas menetluse teisipäeval Kohtla-Järvel kortermajas toimunud vingumürgistuse juhtumi asjaolude välja selgitamiseks. 

Teisipäeval tuvastasid päästjad Kohtla-Järvel Sõpruse tänaval asuva korteri vannitoas kõrge vingugaasi kontsentratsiooni ning maja 13 korterist evakueeriti kokku 21 inimest.

Kõikides kontrollitud korterites puudusid vingugaasiandurid.

Probleemide kõrvaldamiseni on keelatud kortermaja kütmiseks ja vee soojendamiseks gaasi kasutada. Lisaks kohustas TJA korteriühistut tellima kõik vajalikud gaasipaigaldise tehnilise seisundi kontrollid, et tuvastada puudused ja need likvideerida.

Kolmapäevasel TJA paikvaatlusel selgus, et korteris, kus toimus õnnetus, oli gaasiseade paigaldatud nõuetele mittevastavalt ning paigaldaja ei olnud vastava pädevusega spetsialist. Lisaks selgus, et gaasiseade oli jäetud korstnaga ühendamata. Sellises olukorras oli õnnetuse juhtumine minutite küsimus, sest põlemisjääkidel ning vingugaasil ei olnud võimalik väljuda korstna kaudu ja see levis vannituppa.

Enne gaasiseadme kasutusele võtmist tuleb alati lasta teha audit, et veenduda, kas kõik on nõuetele vastav ja ohutu. Antud juhul oli ka audit tegemata.

Ka varasemad TJA kontrollide tulemused näitavad, et kodutarbija gaasipaigaldistega seotud probleemide ning õnnetusjuhtumite peamiseks põhjuseks on just omavolilised (ümber)ehitus- ja seadmetööd ilma pädevaid spetsialiste kaasamata. Isetegemise käigus on ruumide planeeringut ning tehnosüsteeme valesti muudetud nii, et gaasil ei ole põlemiseks piisavalt õhku ning tekib vingugaas, mis levib väljatõmbe asemel eluruumidesse.

Korteris asuva gaasipaigaldise nõuetele vastavuse eest vastutab iga korteriomanik ise. Kortermaja trepikodades oleva gaasitorustiku eest vastutavad korteriühistu liikmed ühiselt. Igasugune korterisisene gaasipaigaldise ümberehitamine tuleb kooskõlastada kortermaja kaasomanike ning korteriühistuga. Gaasitöid võib teha üksnes eripädevusega isik. 

Õnnetuste ärahoidmiseks:

  • ära tee kunagi gaasitöid ise (ka gaasikatla või -boileri paigaldamine on gaasitöö)
  • lase oma gaasiseadmeid pädeval isikul regulaarselt kontrollida ja hooldada
  • ära kasuta töötava gaasiseadmega samal ajal sundventilatsiooniseadmeid (nt köögikubu), see häirib gaasiseadme tööd
  • paigalda vingugaasiandur, see on kohustuslik alates 1. jaanuarist 2018

Allikas: TJA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles