Kõige kurioossemad paavstid (1)

Peeter Espak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ma armastan paavsti,» ütleb kiri särgil Vatikani lähedal suveniiripoes.
«Ma armastan paavsti,» ütleb kiri särgil Vatikani lähedal suveniiripoes. Foto: CHRIS HELGREN/REUTERS

Läbi sajandite on olnud väga erineva natuuri ja poliitilise kaaluga paavste. Tänapäevasesse mällu on tihtipeale kinnistunud just kõige kurioossemad eksemplarid ja kõige verisemad võimuvõitlused.

Matteuse evangeeliumi järgi ütles Jeesus apostel Peetrusele nii: «Sina oled Peetrus ja sellele kaljule ma ehitan oma koguduse, ja põrgu väravad ei saa sellest võitu. Ma annan sulle taevariigi võtmed, ja mis sa iganes kinni seod maa peal, see on seotud ka taevas, ja mis sa iganes lahti päästad maa peal, see on lahti päästetud ka taevas.»

Mida ajalooline Jeesus neid sõnu lausudes mõtles või kas ta midagi sellist üldse kunagi ütles, on tänapäeval võimatu tuvastada. Evangeeliumid pandi kirja suulise pärimuse järgi aastakümneid hiljem ning säilinud pole ühtki Jeesuse enda lauset või temast rääkivat tekstilõiku, mille autentsuses saame lõplikult kindlad olla. Ent paavstide võim ja mõju on suuresti tuletatud just sellest evangeeliumilõigust. Peetrusest sai Rooma kristliku liikumise üks rajajaid ning temale omistatakse Jeesuselt saadud võimu ja väge olla ühtse koguduse rajajaks. Jeesus andis Peetrusele otse volituse olla Rooma piiskop ning sama voli langeb katoliku kirikus kõikidele tema ametijärglastele.

On ebatõenäoline, et ükski algse Jeesuse liikumise toetajatest võis oma sõnade või tegudega kuidagigi algatada või isegi ette kujutada just Rooma katoliku kirikut. Veel vähem seda, et tuleva 2000 aasta jooksul võiks Rooma impeeriumi pealinnas ühe tähtsaima vaimuliku ja ilmaliku ametimehena valitseda ametimees nimega «paavst».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles