Kallas Helmele: nimetada end pärast sellist väljaütlemist rahvuslikuks ja eestimeelseks on silmakirjalik (97)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Margus Ansu

Kui EKRE ütleb, et meil pole tänase Euroopa Liiduga ühist teed, siis Reformierakond ei saa sellega kindlasti nõustuda, kommenteeris Reformierakonna esimees Kaja Kallas Mart Helme (EKRE) väljaütlemisi.

«Loen suure imestusega, et Mart Helme on venekeelsele Postimehele intervjuud andes kiitnud Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnu, et Eesti «julgeoleku garantiiks on heatahtlik ja rahuarmastav Venemaa». Meenutan Mart Helmele, et Eesti julgeolekugarantiiks on iseseisva kaitsevõime kõrval siiski NATO ja Euroopa Liit, kellega meid seovad ühised väärtused,» kirjutab Kallas.

«Eestis on kohal 1000-liikmeline NATO liitlasväeosa, justnimelt seepärast, et Venemaa ei ole rahumeelne. Vladimir Putini juhtimisel ründas Venemaa 2008 Gruusiat, annekteeris 2014 Krimmi ja mahitab siiani toimuvat sõda Ukrainas,» jätkas Kallas. «Lisaks tegeleb Putini režiim demokraatlike riikide valimistele vahelesegamise ja oma poliitiliste oponentide mõrvamisega meie liitlaste territooriumil.»

Neil põhjustel on Euroopa Liit ühiselt kehtestanud Venemaale majandussanktsioonid, mida nii mitmedki äärmuslikud jõud eri riikides püüavad lõpetada, rääkis Kallas. «Eestis on sellist retoorikat kasutanud peamiselt Keskerakonna kremlimeelne tiib, nüüd on neile lisandunud ka Mart Helme juhitud EKRE. Nimetada end pärast sellist väljaütlemist rahvuslikuks ja eestimeelseks on silmakirjalik.»

Kallas ütles, et Eesti ei tohi kunagi vaikida või kõrvale vaadata, kui Venemaa okupeerib oma naabreid või rikub inimõigusi. «Kuhu selline poliitika viib, nägime 1940ndal aastal, kui Eesti jäi üksi,» märkis ta. 

«Kui EKRE ütleb, et meil pole tänase Euroopa Liiduga ühist teed, siis Reformierakond ei saa sellega kindlasti nõustuda.»

Kommentaarid (97)
Copy
Tagasi üles