Siim Kiisler annaks omavalitsustele raha kasutamisel suurema vabaduse

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister ja Isamaa aseesimees Siim Kiisler.
Keskkonnaminister ja Isamaa aseesimees Siim Kiisler. Foto: Tairo Lutter

Haldusreformi järgmise sammuna tuleks kohalikele omavalitsustele anda senisest suurem vabadus otsustada oma eelarve kasutamise üle, ütles Isamaa aseesimees, keskkonnaminister ja haldusreformi algatanud endine regionaalminister Siim Kiisler.

«Tuleb teha väga julgeid otsuseid, mida seni ei ole tehtud.  Me tahame kogu aeg kohalikele omavalitsustele anda «sildiga raha». Milleks meile siis seda kohalikku võimu üldse vaja on?» rääkis Kiisler saates «Otse Postimehest». Kohalikku omavalitsust on tema sõnul vaja selleks, et teha kohapeal keskvõimust adekvaatsemaid otsuseid.

«Mina võtaksin omavalitsustele antavalt rahalt «sildid» küljest ära, praegu annab valitsus neile raha ja ütleb ette, et nad peavad tagama selle, selle ja veel ka selle. Mina annaksin neile potiga raha kätte ja las nad ise otsustavad,» ütles Kiisler. «Võib-olla omavalitsus tahab sellel aastal panna haridusinvesteeringutesse vähem raha ja suunata see hoopis teedesse või sotsiaaltoetusteks, las see olla siis omavalitsuse otsus,» lisas ta.

Kiisleri sõnul peavad omavalitsused loomulikult tagama elanikele vajaliku teenused. «Kui nad ei taga, siis inimesed kolivad sellest omavalitsusest ära või vähemalt hääletavad seda omavalitsust juhtiva seltskonna vastu,» märkis Kiisler.

Poliitiku sõnul saab nüüd, kui varem killustunud omavalitsused on liidetud, selle otsuse ära teha. «Anname neile selle raha vabaks, las nad otsustavad ise ja teevad oma valikud, ilmselt vahel ka eksivad. Siis hakkab kohalik võim ka sisuliselt toimima. Siis hakatakse kohapeal mõtlema, kuidas tegelikult on kasulik, mitte nii, et neil on kasulik kahe õpilasega kooli üleval pidada, sest mingi rahastamismudeli seisukohast on see neile hästi tulus,» rääkis Kiisler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles