Ministeeriumid jätkavad tööd sooduspensionide reformiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Artur Sadovski/Postimees

Sotsiaal- ja rahandusministeerium jätkavad ettevalmistusi sooduspensionide, sealhulgas politsei- ja piirivalveametnikke, kaitseväelasi, kohtunikke ja prokuröre hõlmavate eripensionide reformiks, milleks vajalikud seadusemuudatused peaksid valitsusse jõudma aasta teisel poolel.


Sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna peaspetsialist Mare Jõeorg ütles, et valitsuskabinet kiitis detsembris heaks nii tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse kui ka tööandja pensioni kontseptsiooni.

Tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse osas toetas valitsus tema sõnul rahandusministri ettepanekut luua erakindlustusel põhinev ja kõigile tööandjatele kohustuslik tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus. Nüüd alustab rahandusministeerium sotsiaalpartneritega vajalikke läbirääkimisi.

Jõeoru sõnul on see oluline, kuna ametiühingute keskliidu seisukoha järgi saavad soodustingimustel vanaduspensione ja väljateenitud aastate pensione puudutavad muudatused rakenduda ainult tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse jõustudes. Vastav eelnõu peaks valitsusse jõudma 1. novembriks

Valitsuskabinetis samuti heaks kiidetud tööandja pensioniskeemi loomine on tema sõnul eelkõige vajalik riigieelarvest makstavate eripensionide reformiks ning selles osas alustatakse ministeeriumidega peagi läbirääkimisi. Pensioniskeemi käsitlev eelnõu tuleb valitsusele esitada 1. juuliks.

Soodustingimustel vanaduspensionide, väljateenitud aastate pensionide, eripensionide ning avaliku teenistuse seadusega sätestatud pensionide reformi eesmärk on kõik sooduspensionid oma praegusel kujul kaotada, ehkki see toimub pika üleminekuperioodi jooksul.

Jõeoru sõnul rakendub uus kord täies mahus ainult neile, kes asuvad seni sooduspensionile õigust andvatel ametikohtadel tööle pärast muudatuste jõustumist. «Juba omandatud õigused säilivad, samuti jätkatakse sooduspensioni maksmist neile, kellele see on määratud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles