Saarte Hääl: looduskaitse võib väikesaarel põhjustada küttepuude nappuse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsealune lehtmets Abrukal.
Kaitsealune lehtmets Abrukal. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Keskkonnaameti plaan võtta Abruka vanad metsad rangema kaitse alla, võib Saaremaa valla hinnangul tekitada saarel tulevikus küttepuunappuse.

Abruka looduskaitseala uue kaitse-eeskirjaga kavatseb keskkonnaamet võtta rangema kaitse alla ca 78 ha vanu metsi, et tagada vana laialehise metsa ja soo-lehtmetsa terviklikum kaitse, kirjutab Saarte Hääl.

Saaremaa vallavalitsuse hinnangul pole kaitsekorra rangemaks muutmine Abruka kaitseala metsade majandamises osas õigustatud ning mõttekas oleks jätta vähemalt osal alast kehtima metsa ülestöötamist võimaldav kaitsekord.

Kuna inimeste huvi Abrukal kinnisvara soetamise vastu suureneb, kitsendab rangem kaitsekord oluliselt saareelanike võimalust edaspidi osta riigilt piiranguvööndisse jäävalt alalt puitmaterjali. See võib omakorda Abruka saarel pikemas perspektiivis kaasa tuua probleemid küttematerjali kättesaadavusega, leiab Saaremaa vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm.

Abruka külavanem Eva Kips ütles, et saarerahvas varub oma küttepuud praegu erametsast ja kaitsealal asuvast metsas puid tegemas ei käida. Soojamaterjali saadakse ka pärandkoosluste taastamise käigus tekkivast puidust. Kuivõrd saarel on aastaringseid elanikke üsna vähe, pole praegu küttepuude saamisega mingit muret.

Kui aga saarel peaks tekkima lisaks paarkümmend paikset leibkonda, siis võib küttepuude hankimine muutuda Kipsi sõnul probleemiks küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles