Urmas Paet: venekeelse kogukonna kultuuriautonoomiat pole vaja (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Reformierakondlasest Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet ütles keskerakondlase Yana Toomi pakutud venekeelse kogukonna kultuuriautonoomia ideed kommenteerides, et Eestis pole selleks mingit vajadust ja selle mõtte väljakäimisel on peetud silmas teistsuguseid eesmärke.

«See [kultuuriautonoomia] on ennekõike mõeldud väikestele rahvakildudele Eestis, kellel pole kaugeltki selliseid võimalusi nagu vene kultuurielul siin,» ütles Paet. «Vene kultuuriautonoomia ei anna kultuuri toetamise mõttes midagi juurde. Niisiis on selle mõtte väljakäimisel silmas peetud kahjuks teistsuguseid eesmärke.»

«Kuidas meil siis vene ja venekeelse kultuurieluga Eestis lood on,» rääkis Paet. «Meil on näiteks riigi poolt olulisel määral doteeritud Vene teater Tallinna keskväljakul, meil on riigi finantseeritud venekeelsed avalik-õiguslikud tele- ja raadioprogrammid, nagu Raadio 4 ja ETV Pluss, paljud omavalitsused rahastavad suurt osa kõikvõimalikust venekeelsest kultuuri- ja haridustegevustest. Lisaks on hulgaliselt venekeelseid eraraadiokanaleid ja telekanaleid, antakse välja venekeelset kirjandust, kinodes on kõigil filmidel venekeelsed subtiitrid ja nii edasi. Ehk Eestis pole vene ja venekeelses kultuurielus aktiivseks osalemiseks mingeid takistusi. Vastupidi - see on laialdaselt nii riigi kui omavalitsuste poolt toetatud.»

Toom ütles neljapäeval Raadio 4-le Keskerakonnas toimuvatest muudatustest rääkides, et aeg on kaaluda venekeelse kogukonna kultuuriautonoomiat.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles