Asi otsustatud: Keskerakond saab ERJK-lt 40 000-eurose nõude (3)

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond sai Keskerakonna PBK-kaasusest inspiratsiooni oma kampaaniaks.
Vabaerakond sai Keskerakonna PBK-kaasusest inspiratsiooni oma kampaaniaks. Foto: Ivo Rull
  • ERJK otsustas häältega kaheksa-üks esitada Keskerakonnale 40 000-eurose nõude.
  • Tsentristide peasekretär on enam kui kindel, et nad vaidlustavad nõude kohtus.

Vaid keskerakondlane Tõnis Mölder oli oma koduerakonnale nõude esitamise vastu, ülejäänud Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK) komisjoni liikmed leiavad, et tsentristid maksku kinni nende mulluste kohalike valimiste eel telekanalis PBK tehtud varjatud poliitreklaam.

Täna otsustas Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK) häältega kaheksa ühe vastu esitada Keskerakonnale 40 000-eurose nõude, kuna peab Tallinna Ülikooli meediapoliitika dotsendi Andres Jõesaare analüüsile toetudes enne eelmisel sügise kohalikke valimisi telekanalis PBK eetris olnud saateid «Vene küsimus» Keskerakonna varjatud poliitreklaamiks. Jõesaar vaatles komisjoni tellimusel venekeelse debatisaate «Russkii vopros» seitset osa, mis olid eetris vahetult enne kohalikke valimisi 2. septembrist kuni 14. oktoobrini 2017.

Erakonna peasekretär Mihhail Korb ütles, et kuigi lõpliku otsuse langetab juhatus, kellega pole seda veel arutatud, on ta enam kui kindel, et nõue vaidlustatakse kohtus nagu ka kõik eelnevad, mis ERJK neile esitanud.

Analüüs PBK saadetest valmis suvel ning ERJK andis Keskerakonnale 7. septembrini aega esitada nõudele oma vastuväiteid ja tõendeid. Keskerakond vastas advokaatide vahendusel komisjonile, et ERJK on pöördunud vale adressaadi poole, kuna saated tellis Tallinna linnavalitsus ning Keskerakonnal pole sellega pistmist.

Korb: ERJK tegeleb tsensuuriga

«ERJK ei tegele mitte erakondade rahastamise järelevalvega, vaid tsensuuriga, rääkides, mida tohib meedias näidata ja mida mitte,» ütles Korb. «Lisaks kasutavad nad imelikke analüüse, kus loetletakse lihtsalt seda, mitu sekundit keegi ekraanil on, mingit sisulist analüüsi ei ole. Trahvi tehakse ka valikuliselt: samas saates osalenud teiste erakondade poliitikud pole etteheiteid saanud. Kuna see kõik on väga kummaline, kasutab Keskerakond oma seaduslikku võimalust minna kohtusse,» rääkis ta.

Poliitiline võim ei tohi kasutada avalikku vahendit erakondlikel eesmärkidel valimistel konkurentsieelise saavutamiseks.
Kaarel Tarand, ERJK aseesimees

Komisjoni aseesimees Kaarel Tarand ütles, et küsimus pole selles, et nad saateid tellida ei tohiks, vaid selles, et poliitiline võim ei tohi kasutada avalikku vahendit erakondlikel eesmärkidel valimistel konkurentsieelise saavutamiseks.

«Rahvusringhäälingu näitel on ju suurepärane eeskuju olemas, seal on väga üksikasjalikud reeglid kehtestatud, et poliitilised jõud oleksid valimiste aegu tasakaalustatult kajastatud. Kui reeglid puuduvad, saab võimulolija seda ära kasutada,» rääkis ta.

Samuti ERJKsse kuuluv keskerakondlane Tõnis Mölder ütles, et tema jaoks on arusaamatu, milline seadus sätestab poliitilise reklaami ja kuidas see haakub PBK saatega, mida pole tellinud mitte Keskerakond, vaid Tallinna linn. «Minu meelest on see hoopis küsimus riigikontrolörile, kas Tallinn on oma raha kasutanud sihtotstarbeliselt või mitte. Kui komisjon jõudis mingitel alustel järeldusele, et tegemist oli poliitilise reklaamiga, oleksid pidanud kõik saates osalenud erakonnad saama ettekirjutuse» lausus ta.

Korb ütles, et kogu järelevalvekomisjon on tema arvates jabur. «See on nagu kuus telekomiettevõtet oleks moodustanud komisjoni ja neil on võimalus trahvida üksteist.»

Tarand märkis, et Keskerakond valib nõudega kohtusse pöördudes taas tee, mis on kallim, aga pikem. «Sellega saavad nad maksmist edasi lükata. See on ainuke võit.»

Teised vaidlused ERJK-ga

  • Keskerakonnal on veel 1. oktoobrini aega pöörduda riigikohtusse ERJK eelmise 220 000eurose nõudega. See nõue on seotud erakonna kunagise kampaaniameistri Paavo Pettaiga Tartu majatehinguga, mida ERJK käsitleb erakonna keelatud annetusena. Ringkonnakohus jättis augusti lõpus nii erakonna kui Paavo Pettai kaebused rahuldamata.
  • Ringkonnakohtusse on jõudnud ka ERJK 110 000eurone Keskerakonnale esitatud nõue samuti erakonna varjatud rahastamise eest seoses endise peasekretäri Priit Toobali sularahatehingutega, istungid peaksid toimuma selles asjas tänavu sügisel.
  • Lisaks on Keskerakond vaidlustanud kaks neile tehtud 500- ja 1000eurost sunniraha nõuet selle eest, et erakond pole teinud ERJK nõudmise peale korda oma raamatupidamist, mis on Korbi sõnul niisamagi korras. Need vaidlused on Tallinna halduskohtu menetluses, kuid istungeid pole veel määratud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles