Majaku Heljus elab unistus rajada Petseri setode etnoküla

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irboska muuseumi asedirektor Majaku Helju sooviks, et Eesti poolel toimuvaid Seto kuningriigi päevi peetaks ka teispool. 
Irboska muuseumi asedirektor Majaku Helju sooviks, et Eesti poolel toimuvaid Seto kuningriigi päevi peetaks ka teispool. Foto: Jaanus Piirsalu

Aasta tagasi suvel kogunes Petserimaal Irboska muuseumisse väärikas seltskond: Venemaa presidendi administratsiooni kodanikuühiskonna arendamise ja inimõiguste nõukogu, mille juht Mihhail Fedotov allub otse president Vladimir Putinile. Nad arutasid ligi kaks tundi, kuidas aidata kohalikke setosid.

Setod polnud muidugi ainus põhjus, miks Kremli inimõiguste nõukogu tuli kaheks päevaks Pihkva oblastisse väljasõiduistungeid pidama, kuid nende olukorda süüviti päris põhjalikult. Arutelu järel võeti setode aitamiseks vastu hulk soovitusi Vene valitsusasutustele, ent neid pole kohustuslik täita. Soovitus Venemaa Föderatsiooni kultuuriministeeriumile (koostöös põllumajandusministeeriumiga) kõlas fantastiliselt hästi: arutada võimalust luua setode etnograafiline keskus, kus elaksid kümme noort peret, kes oleksid valmis tegelema põllumajandusega ja jätkama traditsioone.

Sisuliselt tähendab see mõte luua midagi küla ja vabaõhumuuseumi vahepealset, seletab Postimehele ideed Petseri seto seltsi juht ning Irboska muuseumi asedirektor Majaku Helju (59). «Eesmärk on niimoodi näidata ja elus hoida seto kultuuri,» lausub ta. Majaku sõnul tähendaks see, et noored seto pered elavad etnokülas oma igapäevast elu – kasvatavad loomi, peavad põldu, teevad puu- ja käsitööd – ning seda saab igaüks vaatama tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles