Päeval ehitajad, õhtul roolijoodikud ja vargad (11)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuukri tänava kortermaja ehitusel käis Postimees koos politseiga mai lõpul. Kui möödunud korral tabati platsilt üheksa registreerimata välismaalast, siis mai lõpu reidi tulemus üllatas alltöövõtjaidki - ainult üks mees võeti kaasa. Ent pärast seda käiku pandi registreerimata mehed tööle hoopis õhtusel ajal, mis tõi hiidtrahvi. 
Tuukri tänava kortermaja ehitusel käis Postimees koos politseiga mai lõpul. Kui möödunud korral tabati platsilt üheksa registreerimata välismaalast, siis mai lõpu reidi tulemus üllatas alltöövõtjaidki - ainult üks mees võeti kaasa. Ent pärast seda käiku pandi registreerimata mehed tööle hoopis õhtusel ajal, mis tõi hiidtrahvi. Foto: Tairo Lutter

Samal ajal kui ehitusfirmad kurdavad, et pole töökäsi, kes objektid õigeks ajaks valmis ehitaks, maadleb politsei joobes rooli kippuvate ukrainlastega. Paberite järgi võõrtööjõud, keda Eesti ei saanud pikka aega kuriteo sooritamise pärast riigist väljagi saata.

Septembri algul sai häirekeskus kella kolme paiku öösel teate, et purjus mees plaanib autoga sõitma minna. Neli minutit hiljem märkaski politsei Mercedes-Benzi, mille roolis kriminaalses joobes 26-aastane ukrainlane. Eestisse tööle tuli ta tänavu aprillis, taskus nii Eesti kui ka Poola viisa.

Nädalapäevad tagasi tabas politsei joobes autoroolist järgemööda veel kaks ukrainlast. Kõik töötavad Eestis, kõigi joove oli kriminaalne.

Kokku on Põhja prefektuur tänavu roolist tabanud 39 alkoholijoobes Ukraina kodanikku. Valdavalt on nad igas vanuses lihttöölised ja ehitajad.

«Tunnetuse põhjal on pilt selline, et probleem on suurenenud,» nentis Põhja prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalve talituse vanemspetsialist Margus Parve, kes käib ise ehitusplatsidel kontrollimas, kas välismaalased töötavad siin ametlikult.

Põhjus seisneb politsei hinnangul selles, et kaadrit enne Eestisse toomist suurt ei sorteerita, tausta ei kontrollita. Kes tahab, see Eestisse ehitama ka pääseb.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles