Tallinna ühissõidukites saab peatselt maksta kontaktivaba pangakaardiga

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate pankade viipekaardid.
Erinevate pankade viipekaardid. Foto: Elmo Riig

AS Ridango seadistab Tallinna ühistranspordis süsteemiuuendusi, mis võimaldavad tasuda sõidupileti eest kontaktivaba pangakaardiga viibates.

Hetkel toimub Tallinna ühissõidukites järkjärguline piletimüügiseadmete tarkvara uuendamine ning vajalike seadistuste tegemine. Viipemaksed jõuavad kõikidesse trammidesse, bussidesse ja trollidesse hiljemalt novembriks, teatas ettevõte.

Tallinnas hakkab pangakaardi viipemakse toimima esiukse juures paiknevas validaatoris ning juhureisijatel ei ole vaja enam osta piletit juhilt ega omada rohelist kaarti, et kasutada Tallinnas liiklemiseks ühistransporti. Reisija tunneb viipemakse võimaluse ära süsteemi toetavatele validaatoritele lisatud kleebise järgi. Ühistranspordis on võimalik kasutada kõiki Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron pangakaarte, millel on olemas kontaktivaba liides.

Validaator on varustatud nelja rohelise signaallambiga, mille süttimine kaardi valideerimisel annab märku kaardi lugemise õnnestumisest. Samas ei tähenda tulede süttimine automaatselt veel sõiduõiguse olemasolu ning eduka valideerimise tulemusena peab lisaks kõlama ka seda kinnitav helisignaal. Juhul, kui rohelistele tuledele järgneb punaste tulede süttimine, siis kaardi valideerimine ei õnnestunud ning sõiduõigus puudub.

Uus tulede- ja helisüsteem rakendub lisaks pangakaardi viipemakse võimekusega seadmele ka kõigis teistes ühissõidukis olevates validaatorites.

Valideerimisel peab sõitja eelnevalt kontrollima, et näitab õiget kaarti – hoolimata ühiskaardiga seotud sõiduõiguse olemasolust müüakse pangakaardi valideerimisel uus tunnipilet. Mitme kaardi üheaegne näitamine validaatorile (näiteks rahakoti vahel) võib kaasa tuua soovimatu piletiostu või olemasoleva sõiduõiguse tuvastamise ebaõnnestumise. Pangakaardi teistkordne valideerimine samas ühissõidukis ei müü uut piletit, vaid validaatori ekraanil kuvatakse kehtiva pileti lõpptähtaeg.

Viipefunktsiooniga pangakaardi valideerimisel müüakse täishinnaga tunnipilet. Pangakaardiga tasudes sõidusoodustust ei anta. Kui pangakaardiga viibates ostetakse sama päeva jooksul enam kui kaks tunnipiletit, arvestatakse piletid ümber päevapiletiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles