Välisministeerium avab kolm uut välisesindust

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Välisministeerium

Välisministeerium avab välisesinduse Araabia Ühendemiraatides, konsulaadi Ameerika Ühendriikide läänerannikul ja taasavab saatkonna Ungari pealinnas Budapestis, uute välisesinduste avamiseks ja olemasolevat esinduste tugevdamiseks Euroopa pealinnades on välisministeeriumi järgmise aasta eelarvesse kavandatud ligi 1,8 miljonit eurot.

Eesti välisesinduste avamist Abu Dhabis  on soovinud piirkonnas tegutsevad Eesti ettevõtjad, Araabia Ühendemiraatide esinduse kaudu saab Eesti osaleda ka piirkonna välis- ja julgeolekupoliitilistes protsessides, ütles Postimehele välisministeeriumi avalike suhete juht Inga Bowden. Majandushuve silmas pidades plaanib välisministeerium avada ka esinduse USA läänerannikul, kas Los Angeleses või San Franciscos. «Mõlemad avatavad esindused annavad võimaluse pakkuda meie kodanikele tõhusamat kaitset ja toetust ning omakorda soodustada turismi arengut,» ütles Bowden.

Eesti taasavab ka 2014. aastal suletud saatkonna Budapestis, selle üheks eesmärgiks on suurem kohalolek Balkanimaades, kuna suursaadik Ungaris hakkab esindama Eesti huvisid ka Bosnia ja Hertsegoviinas, Makedoonias, Montenegros ning Serbias. Eesti sulges oma saatkonna Budapestis pärast seda, kui Ungari sulges 2014. aastal oma saatkonna Tallinnas. Bowden märkis, et Budapesti saatkonna taasavamise oluliseks märksõnaks on äridiplomaatia, kuna Eesti soovib võimalikult soodsalt kasutada Ungari turu võimalusi.

Järgmisel aastal kavandab välisministeerium ka rohkem panustada küberjulgeolekusse ja digidiplomaatiasse, lisas Bowden.

Välisministeeriumi valitsemisala eelarve 2019. aastal on kokku 73,9 miljonit eurot. Eestil on praeguse seisuga 34 suursaatkonda, lisaks on Eestil alalised esindused Euroopa Nõukogu juures Strasbourgis, Euroopa Liidu ja NATO juures Brüsselis, ÜRO -s New Yorgis, ÜRO peakorteri ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures Genfis, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis OSCE Viinis ning Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD juures Pariisis.

Ühtegi esindust uute loodavate esinduste arvelt välisministeerium ei sulge.

Eelmisel nädalal esitles Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus parlamendi väliskomisjonile Eesti välisteenistuste tugevdamise analüüsi, mis rajanes naaberiikide kogemustega tutvumisel ja poliitikute, välispoliitika- ning julgeolekuekspertidega tehtud intervjuudel. Intervjuudele viidates seisab analüüsis, et pikemaajaliselt võiks Eesti kaaluda ka välisesinduste avamist Sahara-taguses niinimetatud Mustas Aafrikas, ning mõnes Kagu-Aasia ja Lõuna-Ameerika riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles