Uurimine paljastas libauudise: prokuröri sõnul ei tõugatud Kanuti aia lähedal kedagi trammist välja (8)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tramm.
Tallinna tramm. Foto: Joakim Klementi/Postimees

Prokurör lükkas Kuku raadio saates «Raadioekspress» ümber meedias esitatud väited, nagu oleks 14-aastane poiss Kanuti aia lähedal noortekamba poolt liikuvast trammist välja visatud.

Augusti lõpus lõi meedias laineid juhtum, kus Kanuti pargi trammipeatuses väidetavalt tõugati sõidu pealt välja noormees, kes kukkus peaga vastu posti ja kaotas teadvuse. 

Sellest juhtumist ajendatuna avaldas uudisteportaal Delfi 22. augustil artikli «Trammist välja kukkunud noormeest tõugati tahtlikult. Poiss maandus peaga vastu posti ja kannatab nüüd mälukaotuse all».

Sellele järgnes Eesti Päevalehes põhjalik järjelugu «Sõitvast trammist poisi välja tõuganud noored võivad olla osa suuremast jõugust. Noormees tõugati trammist välja naljaviluks, igasuguse põhjuseta, täiesti juhuslikult».

Et sellal ületasid uudiskünnist ka märatsevad noortekambad, asusid prokuratuur ja politsei asja täie tõsidusega uurima. Tänaseks on selge, et Delfis ja Eesti Päevalehes avaldatu ei vasta tõele. 

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Marika Reintopi sõnul on selles kriminaalasjas kõik võimalikud toimingud läbiviidud ja kriminaalmenetlus lõpetati kuriteo puudumise tõttu. 

«Kannatanu poolt avaldatud versioon ei leidnud kinnitust, kuriteo toimepanemist ei tuvastatud,» ütles Reintop. 

Prokurör selgitas, et uurimise käigus kuulati üle kümme tunnistajat. «Ka trammijuht ja sündmuskohale kutsutud arst kuulati üle, nõuti välja turvakaamerate salvestus ja trammi valideerimisinfo,» kirjeldas Reintop uurimisprotsessi.

Tema sõnul selgus tõendeid kogudes, et vanadel trammidel saab uksi kergelt lahti teha ja kannatanu võis hoopis ise trammist välja hüpata. «Võõraid inimesi kannatanu ümber polnud, ta oli sõprade ja tuttavatega. Tal polnud ka kellegagi konflikti ja andmed viitasid, et kannatanu võis ise uksed lahti teha, kuna tahtis välja hüpata trammist,» ütles prokurör.

«Kuritegu polnud, juhtus lihtsalt noore inimese mõtlematu tegu,» tõdes Reintop. 

14-aastast noormeest valeteate esitamise eest vastutusele ei võeta. «Selleks ongi menetlus, et tõde välja selgitada. Igat juhtumit tuleb eraldi vaadata. Selle poisi puhul piisab ilmselt sellest, kui lapsevanem räägib, et selline asi on lubamatu,» ütles Reintop.

Prokurör nõustus «Raadioekspressi» saatejuhiga, et tegemist on õppetunniga. «Jah, proovime ikka tõe välja selgitada menetluses,» ütles Reintop.

Kuula täispikka intervjuud prokuröriga SIIT.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles