«Õpetus» rusikaga näkku lõpetas teise mehe elu (11)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaklus. Foto pole artikliga seotud.
Kaklus. Foto pole artikliga seotud. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Läinud aasta aprillis tekkis Harjumaal kahe tuttava mehe vahel tüli. Konflikt lõppes rusikahoobiga näkku, mille tagajärjel varises kannatanu peaga vastu betoonist kaldteed. Nädalapäevad hiljem ohver suri.

Tol ajal 38-aastane Marat Timošenko oli parasjagu sõpradega joomingul kui tekkis vajadus poest napsu juurde tuua. Koos kahe joomakaaslasega see tee ka ette võeti. Paarkümmend minutit enne kella üheksat õhtul kaupluse ette jõudes kohtuti juhuslikult Andreiga (nimetagem teda nii).

Väidetavalt tekkis tüli, sest Andrei oli seltskonnale raha võlgu ning seda nõuti nüüd tagasi. Kui Andrei proovis minema kõndida, hakkas Marat Andreid sõimama ning lõi teda kehasse. Selle peale hakkas kannatanu küll tuikuma, kuid suutis siiski püsti jääda. Seejärel karjus Marat Andreile, et «ma pean sind õpetama» ning virutas talle rusikaga otse näkku. Löök oli nii tugev, et Andrei kukkus peaga vastu maad ning jäi sinna lebama. Mõne sekundi möödudes üritas Andrei küll püsti tõusta, kuid see ei õnnestunud. Samuti hakkasid Andrei silmad kinni vajuma. Ehkki Marat üritas kannatanut pärast löömist turgutada, oli see tulutu.

Kuna kellelgi seltskonnast telefoni kaasas ei olnud, paluti löömingu peale välja tulnud kaupluse töötajatel Andrei abikaasale helistada. Kui kannatanu naine lõpuks kohale jõudis, lebas Andrei endiselt pikali maas, kuid verd ega visuaalseid vigastusi näha ei olnud. Selle asemel, et kiirabisse helistada, lohistati Andrei vedel keha tänavalt aiakärusse ja sõidutati koju. Tunnistajate ütlustest selgub, et kogu kojusõidu rippusid Andrei jalad ja pea üle käru äärte, kodus kukkus Andrei aga veelkord pingilt külili maha.

Öö jooksul halvenes Andrei seisund aga veelgi – mees oksendas mitmeid kordi, samuti paistetas üles tema vasak näopool. Järgmisel päeval kutsuti kannatanule kiirabi, kes mehe haiglasse viis. Andreil tuvastati raske peatrauma ja 10 päeva hiljem mees suri.

Ekspertiis tuvastas surma põhjuseks tömbi eluohtliku trauma peapiirkonnas. Samuti märkis ekspertiis, et vigastused vasakule põsesarnale tekkisid löögist kõva tömbi esemega (näiteks rusikaga) ning sellele järgnevast kukkumisest kuklaga vastu kõva maapinda.

Kohus leidis, et Marat Timošenko pani toime raske tervisekahjustuse tekitamise, millega on ettevaatamatusest põhjustatud surm ning mõistis mehele kolme aasta ning nelja kuu pikkuse vangistuse, millest koheselt kuulub ärakandmisele viis kuud ja 28 päeva.

Ülejäänud karistust ei pöörata täitmisele, kui Timošenko ei pane viieaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu ning täidab talle esitatud kontrollnõudeid. Samuti mõistis kohus mehelt välja 1952 eurot menetluskulusid ning surnud mehe abikaasa esitatud tsiviilhagi summas 2660 eurot.

Kohtulahend jõustus 29. septembril 2018.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles