Videod: preestri õnnistused versus koaala kostüümid ehk õpetajate päev kahes koolis

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kui Tallinna Täiskasvanute Gümnaasiumi õpetajate päevale lisas pidulikkust kooli lipu õnnistamine, siis Tallinna Vaba Waldorf kooli pidupäeval võis raamatukogus märgata hoopis koaalat. 

«Mul oli enne tegelikult koaala kostüüm seljas, kas lähen panen uuesti selga?» küsib Tallinna Vaba Waldorf kooli õpilane Leini. Raamatukokku kogunenud noored, kes täna omal nahal õpetaja ameti järgi proovinud, on silmnähtavalt elevil ja emotsioonidest tulvil. Õpilased ei tee saladust, et päeva jooksul juhtus nii mõndagi naljakat ning tänase põhjal keegi õpetaja ametist paraku unistama ei hakanud – mitte, et lapsed oleksid tüütud olnud, vaid noori huvitavad lihtsalt teised asjad. 

Koaala kostüümi uuesti selga tõmmanud neiu selgitab, et erilise riietusega pälvis ta õpilaste seas omajagu tähelepanu – kes soovis asendusõpetajat kallistama tulla, kes otsustas teda lihtsalt näpistada. Tema klassivenna Arturi päev möödus aga rahulikumalt. Nimelt mängis ta lastega Aliast ning kaheksandale klassile bioloogia tundi andes sai ta omamoodi üllatuse osaliseks. Teda oli varem hoiatatud, et kaheksandikud võivad olla väga lärmakad, kuid kui Artur Haller klassiruumi jõudis, olid kõik vait. «Ma ei tea, kas asi on mu välimuses või mitte» arutleb noormees. Salapärasel Kaur Kadarik, kes hetkel veel raamatukokku jõudnud ei ole, pidavat aga kõige huvitavam lugu ajakirjanikele rääkida olema. Nimelt olevat talle noored õpilased suisa selga hüpanud.  

Tallinna Täiskasvanute gümnaasiumi koridorides valitseb õpetajate päeva lõunal vastupidiselt Waldorf koolile aga harjumatu vaikus - justkui polekski tegemist koolimajaga. Siinkohal pole esmamulje ka petlik, sest Täiskasvanute Gümnaasiumis tähistatakse tähtsat päeva palju rahulikumalt.

Nii on tänase päevaga kokku langenud ka uue kooli lipu õnnistamine, mistõttu suunab õpetaja Piret Meresma meid esmalt aulasse aktust vaatama. Jõuame hilinemisega saali ajal, mil õpilaste laulu saatel uus lipp sisse tuuakse. Tänase tähtsa päeva puhul on kohale tulnud ka preester, kes pärast koolidirektori sõnavõttu õpilastele lahkelt elutarkust jagab. 

Võrreldes tavakoolidega kuulavad siinsed täiskasvanud õppijad kõnesid tähelepanelikult ning omavahel sosistamata. Kui uus lipp heade soovidega sisse õnnistatud, palutakse tänase päeva peakangelased õpetajate tuppa tordile. Õpilaste jaoks on sellega aga õpetajate päev peetud – õpilasesinduse liige Merike tunnistab, et tegelikult on tänane aasta esimene kord, kui nende koolis üldse õpetajate päeva tähistatakse. «Ma arvan, et me murrame selle traditsiooni,» sõnas Merike.

Õpilased siin koolis õpetajate päeva puhul õpetajaid ei mängi ning koridoris vastu kõndiv noormees kuuleb tänasest pidupäevast alles ajakirjaniku käest. Eks õpetajate päeva trall pakugi rohkem rõõmu noorematele õppuritele.

Õpetajaid see aga kurvaks ei tee. «Ega kiituse pärast seda ei tee, see on ikkagi tänuväärne tunne, mis sa saad õppijatelt, kui sa näed, et oled saanud aidata inimest mingites probleemides,» selgitab Täiskasvanute Gümnaasiumi peainformaatik ning õpetaja Reio Kiidli. Seda, et tänane päev on kooli jaoks eriline tõestab aga õpetaja Piret Meresma, kes palve peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles