Metsaostuks raha kogunud kodanikualgatused pole maatükke ostnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets ja raielank.
Mets ja raielank. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kevadel ühiseks metsaostmiseks rahakogumist alustanud kodanikualgatused on saanud kokku ligi 40 000 eurot, kuid ühtegi maatükki pole ühendused soetanud, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Märtsikuus loodud mittetulundusühing Kogukonna Metsad seadis endale eesmärgiks osta ära Eesti mesinike liidu juhi Rea Rausi kodutalu lähedal olev metsatukk. Nimelt soovis metsa praegune omanik teha maal lageraie, mis Rausile ei meeldinud ning mittetulundusühing hakkas metsa ostmiseks raha koguma. MTÜ üks asutajaid Ave Angerjas ütles, et seni on annetustena kogutud umbes 24 000 eurot. Metsa ostmiseks sellest siiski ei piisa, kuna metsa tegelik väärtus on üle 80 000 euro.

Algselt plaanitud viie hektari küpse metsa asemel plaanib mittetulundusühing soetada metsa all olnud maa ja need puud, mis omanik alles jätab. Mahavõetud okaspuude asemele soovib ühing istutada tammed.

Angerjase sõnul plaanib ka ühing metsa edasi majandada, lihtsalt lageraiet seal ei tehta. Pikemas plaanis võiks ühingust kasvada välja ennast ise majandav ettevõtmine, mis ostab metsa kokku ka mujal Eestis.

Sihtasutus Koosloodus alustasid tegevust kevadel ning on annetustena kogunud pisut alla 20 000 euro. Kooslooduse juhatuse liige Jüri Kaljundi ütles, et sihtasutus on paigaldanud sadu pesakaste. Tulevaks kevadeks otsib sihtasutus maad, kuhu võiks istutada päris uue metsa. Ka nemad sooviks luua laialehise segametsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles