Riik plaanib narkomaanide andmekogu isikustada

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaania, süstal, süstlad.
Narkomaania, süstal, süstlad. Foto: Urmas Luik

Kui praegu sisestatakse andmed narkomaaniaravi andmekogusse (NARIS) selliselt, et patsiendi isikut ei ole võimalik otseselt tuvastada, siis tulevikku silmas pidades arvavad nii sotsiaalministeeriumi kui ka Tervise Arengu Instituudi (TAI) inimesed, et NARIS võiks toimida isikustatud kujul.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise nõuniku Tiina Drelli sõnul soovitakse narkomaaniaravi andmekogu NARIS isikustatud kujule viia, sest isikustamata andmete põhjal ei saa NARIS-ele tuginedes koostada korralikku statistikat, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Drell ütles, et isikustatud kujul andmete eesmärgiks pole mitte niivõrd konkreetsete isikute andmeid näha, vaid just see, et analüüsida laiemaid statistilisi profiile.

Nõuniku sõnul loendab andmekogu praegusel hetkel ainult ravikordade alustamist ja lõpetamist ning sealjuures ei ole need ravikordade alustamised ja lõpetamised ka omavahel seostatavad. «Tegelikult me väga palju selle pealt ei suuda näha, et kui paljud inimesed näiteks aasta peale katkestavad ravi, mis põhjustel, milline profiil neil on, äkki need inimesed vajaksid hoopis teistsugust teenust ja nii edasi,» rääkis Drell.

Loe lähemalt ERR-i uudisteportaalist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles