Fotod ja video: Briti kuningapere liikmed avasid Lennusadamas näituse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Wessexi krahv Edward ja krahvinna Sophie avasid Lennusadamas näituse Briti eskaadri tegevusest Eesti Vabadussõja ajal aastatel 1918-1920.

Wessexi krahv ja krahvinna on Eestis ametlikul visiidil, millega tähistatakse Eesti ja Ühendkuningriigi sõpruse saja-aastast ajalugu.

Lennusadama elamusruumis avatud näitus räägib pingelistest Eesti Vabadussõja alguskuudest merel ja eestlastele appi tulnud Briti eskaadri ohtlikust teekonnast Tallinna alates novembrist 1918 kuni tegevuseni Soome lahel jaanuaris 1919.

Ajal, mil Esimene maailmasõda oli alles läbi saanud, oli verinoore Eesti Vabariigi territooriumile oodata Nõukogude Venemaa sissetungi. Vastase tõrjumine oli ainuvõimalik tänu välisabile ja mereväele, ilma selleta võinuks raugeda kogu Eesti Vabadussõda.

Näitus annab ülevaate eestlaste palvel appi tulnud admiral Edwyn Alexander-Sinclairi juhitud Briti eskaadri tegevusest alates ohtliku teekonna algusest novembris 1918 kuni tegevuseni Soome lahel jaanuaris 1919. Esmakordselt saab digikaardil jälgida Briti eskaadri miiniväljade vahel kulgenud täpset teekonda Tallinnasse.

Näitusel on kasutatud muuhulgas seni avaldamata materjale, mis annavad aimu ka laiemalt Vabadussõja alguskuude keerulisest ja kohati isegi kaootilisest olukorrast. Mereväe tegevuse taustal on näha Suurbritannia poliitilist tahet avalikult toetada Baltimaade iseseisvuspüüdlusi.

Sündmuseid, millest sai alguse tänapäevani kestev sõprus Eesti ja Suurbritannia vahel, kirjeldab ka ekspositsiooni täiendav veebinäitus aadressil ukandestonia.ee.

Näituse kuraator on Arto Oll. Oma panuse näituse korraldamisse andsid Briti saatkond Tallinnas, Eesti Sõjamuuseum, Imperial War Museum ja Eesti Vabadusvõitluse Muuseum.

Näituse kujundajad on Kärt Maran ja Tuumik Stuudio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles