Eestit tutvustav laat meelitas Helsingis kohale rekordarvu külastajaid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune mardilaat Helsingis.
Tänavune mardilaat Helsingis. Foto: Harri Sundell

Eelmisel nädalavahetusel Helsingis toimunud  Eestit tutvustaval mardilaadal käis tänavu kohal rekordarv külastajaid.

Kahe päeva jooksul käis kultuuriprogrammi nautimas, Eesti tooteid ostmas ja Eesti kohta infot saamas 19 000 inimest, teatas Järvi Lipasti Tuglase Seltsist. Eelmise aastaga võrreldes oli külastajaid 4000 inimese võrra rohkem.

Helsingi kultuurikeskuses Kaapelitehdas 28. korda  toimunud mardilaadale tuli Eestist 200 esinejat ja 150 eksponenti. Selle aasta teemamaakonnad olid Saaremaa ja Hiiumaa. Suur osa esinejatest kuuluski saarte kooridesse, ansamblitesse ja tantsurühmadesse, kuid programmis olid ka intervjuud, kus publikul oli võimalus kuulata haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksood, riigikogu Eesti-Soome parlamendirühma aseesimeest Urve Tiidust, kirjanik Ülo Tuulikut ja teisi. Soomlastest esinesid Tallinnas suursaadikuna töötanud ja hiljuti külma sõja kohta raamatu avaldanud Jaakko Blomberg ja kunagine Tartu Ülikooli üliõpilane, Soomes ülipopulaarne luuletaja Heli Laaksonen. Lastele esines Kärdla Nukuteater.

Laadal oma tooteid pakkunute sõnul läks eesti käsitöö ja toidu müük hästi, osal sai kaup otsa juba pühapäeva pealelõunal.

Laada turismialal oli oma turismitooteid ja teenuseid tutvustamas 10 turismiorganisatsiooni ja 24 turismiettevõtjat Eestist. Eraldi turismilaval tehti intervjuusid ning muusikalisi vahepalasid pakkusid Saaremaa ja Hiiumaa muusikud ja tantsijad.

Mardilaada eelõhtul peetud seminarid tõid kokku Hiiumaast ja Saaremaast huvitatud ettevõtjad ja turismikorraldajad. Kultuurihuvilistele toimus seminar kaasaegsest Eesti teatrist. Seminar «Eestlasena Soomes» käsitles Soomes elavate eestlaste kultuurihuvisid. Eestlased moodustavad sellest aastast alates Soome suurima sisserändajate rühma.

Eesti publikut oli ohtralt nii reedeõhtusel kirikukontserdil Temppeliaukio kirikus kui ka laupäevaõhtusel peol, kus Saaremaad esindas Ivo Linna ja Hiiumaad Iiukala Bänd.

Järgmisel aastal toimub mardilaat 24.–25.novembril ja peakülalised on Haapsalu ja Läänemaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles