Staažikas netikommentaator: sapipritsimise taga on võimuiha ja vajadus kuulajate järele (8)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaseks on platvormiga liitunud 70 tublit hooleandjat
Tänaseks on platvormiga liitunud 70 tublit hooleandjat Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva

Halvustavate netikommentaaride taga võib olla nende autorite vajadus võimu ja suurema kuulajaskonna järele, arvab staažikas netikommentaator, endine riigikogu liige, ajalehe peatoimetaja ning koolijuht Jaanus Betlem.

Seekordses ETV saates «Suud puhtaks» olid kõne all anonüümsed ja isikute pihta käivad kommentaarid. Saatekülaline Jaanus Betlem, kes erinevalt paljudest teistest kirjutab avalikult, tunnistas, et on kommentaariumides oma mõtteid väljendanud juba paarkümmend aastat. Tema sõnul aitab kommenteerimine inimest vaimselt vormis hoida ning paljudel teemadel kaasa mõelda, sõna sekka öelda ning diskussioone algatada.

«Ikkagi see Vana-Kreekast alguse saanud retoorika on kõrge kunst, samuti dialektika ja neid saab seal (kommentaariumis – toim.) viljeleda, palju süda lustib,» selgitas Betlem.

Betlemi kinnitusel ta kommentaari postitamise järel üldjuhul süümepiinu ei tunne, sest «vastutustundlik inimene ju teab, mida ta ütleb».

Küsimusele kurjade kommentaaride tekkepõhjuste kohta vastas staažikas kommenteerija, et inimesed võivad tigetseda mitte ainult internetis, aga ka kusagil üritusel, kus emotsioonid mingil põhjusel üle keevad.

«Internetis on ainult see vahe võib-olla, et internet annab justnagu suurema võimu, et see kuulajaskond on sul suurem. Võimunäljas inimene elab end kuidagi välja,» arvas Betlem.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles