Tulevikus võivad ema ja isa üheaegselt vanemapuhkust võtta (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Отец с коляской.
Отец с коляской. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Riigikogu saatis kolmapäeval kolmandale lugemisele perehüvitise seaduse muutmise eelnõu, mis võimaldab vastuvõtmise korral edaspidi emal ja isal üheaegselt vanemapuhkust saada.

Eelnõu loob lapsevanematele võimaluse olla 60 päeva koos vanemapuhkusel ja saada samal ajal vanemahüvitist. Samuti tekib võimalus kasutada vanemahüvitist päevade kaupa. See säte lubab mõlemal vanemal töötada näiteks osalise tööajaga ja olla vaheldumisi lapsega kodus.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimehe Heljo Pikhofi sõnul annab paindlikum vanemapuhkuse ja -hüvitise süsteem isadele võimaluse varasemast rohkem oma lastele pühenduda, emad saavad aga soovi korral kiiremini tööle naasta. «Eesmärgiks on aidata vanematel pärast lapse sündi töö- ja pereelu paremini kokku sõlmida. Vanemad saavad rohkem ise otsustada, mis on just nende pere jaoks on hea ja kuidas lapse kasvatamise rõõme ja muresid omavahel jagada,» ütles Pikhof pressiesindaja teatel.

Pikhof nentis, et paindlikum vanemahüvitise kord ei ole mingi võluvits, mis paneb naised sünnitama. «Samas on Põhjamaade kogemus näidanud, et peredesse, kus isad võtavad vanemapuhkust, sünnib rohkem teisi-kolmandaid lapsi. Lisaks väheneb 30 protsenti tõenäosus, et paar lahku läheb,» ütles Pikhof.

Keskerakondlasest sotsiaalkomisjoni liige Marika Tuus-Laul lisas, et Eesti on väheneva rahvaarvuga riik, kus ühest küljest on puudus töökätest, ent teisalt on just parimas tööeas inimesed need, kes võiksid potentsiaalselt lapsi saada. Samuti on tema sõnul muutunud töötegemise viisid ning perede erinev elukorraldus ja soovid eeldavad vanemapuhkuste ja -hüvitiste süsteemilt piisavat paindlikkust, et vanemad saaksid kindlustunnet kaotamata pühenduda laste kasvatamisele ja tegeleda töise eneseteostusega.

«Seetõttu on vanemapuhkuste ja -hüvitiste süsteemi muutmise üks eesmärk olnud ka suurendada vanemate valikuvõimalusi puhkuste ja hüvitiste kasutamisel, toetada hoolduskoormuse võrdsemat jaotust ema ja isa vahel, toetada vanemate osalust tööturul ning hoida samal ajal süsteemi lapsevanemate ja tööandjate jaoks võimalikult lihtsana.»

Tuus-Laul selgitas, et eelnõuga liidetakse rasedus- ja sünnituspuhkus ning sünnitushüvitis vanemapuhkuste ja -hüvitiste süsteemi. «Luuakse võimalus võtta vanemahüvitist välja päeva kaupa kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni ning võimalus olla vanematel vanemapuhkusel kahe kuu ulatuses koos,» ütles Tuus-Laul. «Lapsepuhkust on eelnõu järgi mõlemale vanemale ette nähtud 10 tööpäeva iga lapse eest kuni lapse üheksa-aastaseks saamiseni. Samuti laiendatakse lapsendamispuhkuse ja -hüvitise saamise õigust.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles