Miinijahtija Ugandi on avastanud kaks lõhkekeha

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Ugandi.
Miinijahtija Ugandi. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti ja Soome mereväe ühisel õppusel Baltic Shield osalev miinijahtija on tuvastanud kaks lõhkekeha.

Eesti ja Soome mereväe ühise õppuse Baltic Shield 2018 edukaim osaleja on seni olnud Eesti mereväe miinijahtija Ugandi: laeva meeskond on sonariga merepõhjast avastanud ning allveerobotiga tuvastanud kaks Saksa päritolu ankurmiini, ütles BNS-ile mereväe teavitusohvitser. Üks avastatud miinidest on EMC- ning teine EMD-tüüpi. Mõlemad miinid pärinevad Teisest maailmasõjast, need kaaluvad kuni pool tonni ning neis on 150-300 kilogrammi lõhkeainet.

Lisaks ajaloolistele lõhkekehadele on õppuse otsingualadelt tuvastatud ligi 10 miiniankrut, millest osad olid ka varasemalt kaardistatud. Samuti on harjutuste käigus leitud 20. sajandi esimesest poolest pärinevaid allveelaevade vastaste metallvõrkude poisid.

«Ilmastikuolud on osalejatele katsumusi valmistanud, kuid sellegipoolest saame rääkida esmastest tulemustest ning tõdeda, et koostöö Soome mereväelastega on toiminud väga hästi,» ütles miinitõrje sihtüksuse ülem kaptenleitnant Ivo Värk.

Peamised õppuse Baltic Shield 2018 alad on määratud Naissaare lähistele. Kolmapäevase seisuga on sõjalaevad kontrollinud ligi 11 ruutkilomeetrit mereala, mis vastab Keila linna pindalale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles