Eesti piloot asub homme koduteele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodanikust lennukipiloot Aleksei Rudenko end Tadžikistani kohtus süüdi ei tunnistanud.
Eesti kodanikust lennukipiloot Aleksei Rudenko end Tadžikistani kohtus süüdi ei tunnistanud. Foto: www.1tv.ru

Tadžikistani kohtus täna vabastatud Eesti kodanikust piloot Aleksei Rudenko hakkab kodumaale lendama homme pärastlõunal, kui on korda aetud riigist lahkumiseks vajalikud dokumendid.

Eesti välisministeerium tervitab Tadžikistani kohtu otsust vabastada Eesti ja Venemaa kodanikest piloodid, ütles välisminister Urmas Paet Postimehele.

Täna õhtul hakkab Rudenko koos Eesti konsuliga sõitma kohtu toimumispaigast Dušanbesse. «Praegu on kava, et Dušanbest lendab ta homme pealelõunal välja Eesti poole. Lennupiletid on korraldatud, nüüd tuleb veel Tadžikistani võimudega korda ajada paberid maalt lahkumiseks. Sellega tegeletakse homme hommikul,» sõnas minister Paet.

«Ma olen rääkinud telefoni teel Rudenkoga pärast tema vabastamist ja paar korda ka meie konsuliga. Rudenko ise kõlas… kuidas ma ütlen – väsinud, aga õnnelik. Praegu nad tegelesid tema isiklike asjade kokku panemisega,» rääkis praegu ise Austraalias visiidil viibiv Urmas Paet.

Paeti sõnul ei olnud kohtuotsus talle suur üllatus. «Eks ka viimastel nädalatel me selle nimel tegime tööd nii oma Tadžikistani partnerite kui Euroopa Liidu kolleegidega. Ma rääkisin kahel korral Tadžikistani välisministriga , kus kordasin meie seisukohta, et soovime oma Eesti kodanikku Eestisse tagasi saada. Tulemus on muidugi positiivne, et ta täna kohtus vabaks lasti ja ta Eestisse tagasi saab pöörduda,» ütles Paet. «Töö viimastel nädalatel on olnud päris tihe.»

Minister ei osanud veel öelda, kas Rudenko vabastamiseks kulunud summa eraldi kokku arvutatakse. «Ma ei tea, kas me eraldi neid kulusid kokku lööme – meie konsul viibis lähetuses Tadžikistanis ja eks mingeid kulusid on veel, aga see on osa konsulaartegevusest,» sõnas Paet.

President väljendas heameelt

Ka president Toomas Hendrik Ilves oli Eesti kodaniku vabastamise üle rõõmus. «Tadžikistani kohtu otsus vähendada Eesti kodanikule Aleksei Rudenkole ja Venemaa kodanikule Vladimir Sadovnitšile varasemalt määratud karistust ning vabastada nad, teeb heameelt, sest meie kodanik saab tagasi koju,» ütles ta.

President Ilves tänas kõiki Eesti riigiametnikke, kes tegutsesid selle juhtumi lahenduseni jõudmiseks, samuti tänas ta Tadžikistani võime konstruktiivsuse ja koostöö eest, mis viisid lõpuks Eesti kodaniku vabastamiseni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles