Järgmine linnafoorum keskendub Admiraliteedi basseini, merepromenaadi ja Reidi tee vahele hea ühisruumi loomisele

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanasadama ala visioon
Vanasadama ala visioon Foto: Arhitektuuribüroo ZahaHadid

Eesti Arhitektuurikeskus koostöös Tallinna Sadama ja linnaplaneerimise ametiga kutsub kõiki asjast huvitatuid 23. ja 24. oktoobril linnafoorumile «Uus Vanasadam – hea ühisruum».

Tallinna Vanasadama ala ühisruumi linnafoorumi eesmärgiks on anda sisend erinevate piirkondade arhitektuurivõistlusteks. Linnafoorum lähtub eelnevalt koostatud Vanasadama Masterplaani ehk pikaajalise arendusplaani lõppversioonist, juba projekteeritud ja projekteerimisel olevatest uus- ja rekonstrueerimis-objektidest, Tallinna Vanasadama-ala avaliku ruumi kavandamise põhimõtetest ja vajadustest. Linna piki mere äärt siduv promenaad on alles loomisel olev kontseptsioon, mis vajab täpsemaid reegleid ja alusprintsiipe. Promenaad saab olema osa meie kõigi ühisruumist, mille loomisel on õigus sõna sekka öelda ja ideid genereerida laial ringkonnal linnakodanikel, ametnikel, arhitektidel ja ühisruumi tulevastel kasutajatel. Tallinna Vanasadama ala linnafoorum annab võimaluse kaasata protsessi ka ümbritsevate kinnistute omanikke ja kohalikke ettevõtteid, kelle tegevus üht- või teistpidi tulevikus piirkonna arengut mõjutab.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on Tallinna Vanasadama ala meie pealinna ja Eesti suurim merevärav. «Nii suurt ja olulist piirkonda ei saa arendada eraldiseisvalt ja üksi nurgas nokitsedes, vaid ainult koostöös ja avalikkust kaasates. Meie eesmärgiks on kujundada uus Vanasadam ehk kaasaegne ja inimsõbralik ning linnasüdamega ühendatud ühisruum, mis sobiks võrdselt nii linnaelanikule kui külalisele, nii jalakäijale, ratturile ja autojuhile,» ütles Kalm.

Arhitekt ja linnafoorumi «Uus Vanasadam – hea ühisruum» lähteülesande koostaja Tiit Sild on öelnud, et uue linnaosa planeerimisel peab esmalt meeles pidama, et linna on vaja eelkõige ikkagi inimestele. «Ent kuidas tuua meri kesklinnale lähemale ning saavutada antud piirkonnas hea linnaruum, mis poleks kesine, vaid mitmekesine? Tegelikult vajab ju iga uus arenev linnaosa head avalikku ruumi, koole, lasteaedu, kaupluseid jne. Kõige raskem vist ongi kavandada uut linna piirkonda, mida inimeste peas veel ei eksisteeri, sest ala mida planeeritakse asub osaliselt suletud territooriumil ja on mere käest võidetud. Linnafoorum on antud diskussiooniks sobilik ja läbitöötatud formaat, mis sobib nii ruumiliste arengute visioneerimiseks kui ka praktiliste lahenduste otsimiseks,» lausus Sild.

Linnafoorumi avalikud ettekanded:

23. oktoober kella 9-13 A-terminali saabumiste ala (Sadama 25a, 2. korrus)

24. oktoober kella 16-18 Eesti Arhitektuurikeskuse Traforuumid (Kultuurikatel, Põhja pst 27a)

Täpne ajakava avalikustatakse selle nädala lõpus Arhitektuurikeskuse veebilehel.

Linnafoorum on kakskeelne (eesti-inglise), kohapeal ka sünkroontõlge. Linnafoorumil esinevad sel korral välisekspertidena Ramon Marrades, kes on linna ökonomist ja Valencia sadama peastrateeg ning  Renee Rooijmans, kes töötab rahvusvahelises linnaplaneerijate/urbanistide büroos Stipo.

Linnafoorumi esimesel päeval, 23. oktoobril, toimuvad ettekanded ühise arutelu teema mitmekülgseks avamiseks. Sellele järgneb ekspertrühmade töö, mis annab võimaluse tekkinud küsimustele vastuseid otsida ning erinevatel huvirühmadel ja ekspertidel üksteist kuulata ja mõista. Linnafoorumi arutelude-töögruppide tulemusi esitletakse avalikult 24. oktoobril, kell 16 ja need on sisendiks tulevastele arhitektuurivõistlustele.

Linnafoorumile on väga oodatud piirkonna ettevõtjad, elanikud, arhitektid, insenerid, linnaplaneerijad ja ajakirjanikud. Osalemine linnafoorumil on tasuta. Korraldajad paluvad huvilistel registreerida ennast hiljemalt 19. oktoobriks siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles