Haabersti eramajast leiti kahe lapse gaasimürgistuse kahtlusega surnukehad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Kakumäel leiti laupäeva õhtul eramajast kahe lapse surnukehad, kiirabi toimetas sündmuskohalt haiglasse kaheaastase lapse ja tema vanemad.

Häirekeskusesse tegid laupäeval kell 18.11 kõne majas elava perekonna vanemad. Praeguseks on täiskasvanud haiglast välja lastud, kuid üks laps on endiselt raskes seisus haiglas.

Kaks hukkunud tüdrukut, haiglas olev poiss ja koju lubatud täiskasvanud on kõik ühe perekonna liikmed.

Haaberstis juhtunu tõttu andsid pühapäeval kell 17 pressikonverentsi ringkonnaprokurör Diana Helila, päästeameti vastutav korrapidaja Toomas Kääparin, päästeameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Tagne Tähe, Põhja prefektuuri kriminaalbüroo lastekaitsegrupi juht Reimo Raivet ja tehnilise järelevalve peadirektor Kaur Kajak.

Pressikonverentsi on võimalik järelvaadata ja lugeda blogist:

Häirekeskus sai laupäeval kell 18.11 teate, et Tallinnas Kakumäe elamurajoonis Vismeistri tänaval leiti eramajast 4- ja 7-aastase lapse surnukehad. Laupäeval edastatud esialgsetel andmetel oli tegu gaasilekkega ning laste surma põhjustas gaasimürgistus. Pühapäeval ei välistanud Tehnilise Järelevalve Amet, et tegemist võis olla vingugaasiga.

Mis põhjustas 2009. aastal kasutusloa saanud majas kahe lapse surma, selgub Põhja prefektuuri kriminaalbüroo lastekaitsegrupi juht Reimo Raiveti sõnul nädala jooksul. Tehnilise järelevalve ameti peadirektori Kaur Kajaki sõnul puudus majas vingugaasiandur, kuid kuna gaasiseade asub majas eraldi selleks spetsiaalselt ehitatud ruumis, siis kehtiv regulatsioon sellistes majades vingugaasiandurit ei nõua.

Kajak märkis, et maagaas ehk metaan on spetsiifilise lõhnaga ja seda tundes tuleb gaasikraan kinni keerata ja spetsialistid kutsuda. Keerulisem on vingugaasiga, mille puhul on sümptomid sageli sarnased gripiga – peavalu, oksendamine ning seisund, kus inimesed soovivad pikali heita.

TJA juhi sõnul on eile õnnetus erakordne, kuna reeglina juhtuvad taolised õnnetused vanades majades, kus on tehtud iseseisvalt remonti ning seetõttu on amet keskendunud just vanemate majade kontrollimisele. Laupäevane juhtum oli aga mustrile vastupidine, kuna gaasiseade oli selleks eraldi ette nähtud ruumis.

Sündmuskohal rääkisid naabrid Postimehe ajakirjanikule, et tegu on väga toreda perekonnaga. Seda, millal nad täpselt sellesse majja kolisid, öelda ei osatud. Küll aga on pere naabri sõnul samas piirkonnas elanud pikemat aega.

Päästjad alustasid hilisõhtul sama gaasitrassiga ühendatud majade kontrollimist veendumaks, et ühegi teise maja elanikud ei ole ohus. Konkreetne gaasitrass varustas kolme tänavat, kus pühapäevaks on tuvastatud gaasileke kokku 17 majas. Pühapäeva õhtuks oli enamikes majades gaasivarustus taastatud, kontroll käis veel viies majas. Kajak selgitas, et väikeses koguses gaasi lekkimine on normaalne ja tehniliste nõuetega lubatud.

Kaur Kajak märkis, et traagiliste tagajärgedega võimalik gaasileke leidis aset majas või selle vahetus läheduses, seega ei ole põhjust süüdistada piirkonnas gaasitrasse omavat ettevõtet. Ettevõtte ülesanne on toimetada gaas krundi piirini, mis toimub gaasitorustikuga maja krundil, on juba selle omaniku vastutada.

Naaber Anton (33) rääkis, et ta kodu tehnoruumis on maagaasi- ja vinguandur, kuid paigaldab õnnetuse valguses andurid ka eluruumidesse. «Meil on endal ka kolmas laps tulemas. Täiesti uskumatu, et selliseid asju juhtub,» rääkis ta.

Teine naaber Vassili (35) lausus, et tema maja gaasiseadmetega on kõik korras, aga kavatseb lisaks suitsuanduritele paigaldada vinguandurid. Vassili ei osanud öelda, millal perekond majja kolis, kuid lausus, et peret oli harva näha. «Mul on endal kaks last. Kurb,» sõnas ta.

Anonüümseks jääda soovinud naabrimees lausus, et perekond on piirkonnas elanud pikka aega. «Nad on ääretult meeldivad inimesed,» lisas ta. Sündmuspaiga vastas elav Vladislav (55) lausus aga, et konkreetses majas vahetuvad elanikud iga kahe aasta tagant.

«Sündmuskohal teevad tööd politseinikud, eksperdid ja päästetöötajad, et välja selgitada kõik juhtunuga seotud asjaolud. Avaldan kõikide ametkondade nimel sügavat kaastunnet hukkunud laste vanematele ja lähedastele,» sõnas Põhja prefektuuri operatiivjuht Valter Pärn. Ta lisas, et gaasilekke põhjuste välja selgitamiseks alustati uurimine, mida viib läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo lastekaitse grupp ning juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Andra Sild lisas, et kõik traagilise sündmuse asjaolud selgitatakse välja uurimises. «Esialgse info pinnalt on alust arvata, et kriminaalmenetlus keskendub eelkõige sellele, kas majja paigaldatud gaasisüsteem ja selle kontroll vastas kõigile nõuetele.»

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA)  teatas pühapäeva pärastlõunal, et on algatanud menetluse Tallinnas Vismeistri tänaval aset leidnud traagiliste tagajärgedega juhtumi asjaolusid.

TJA spetsialistid on sündmuskohal eile ja täna läbi viinud erinevaid toiminguid, et kõiki asjaolusid põhjalikult kontrollida.

Politsei on algatanud juhtumi suhtes kriminaalmenetluse, millega selgitatakse välja juhtumi täpsed asjaolud ja põhjused. Kriminaaluurimine käib karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Päästeamet tuletab meelde, et gaasiseadmeid tuleb kontrollida ja hooldada vähemalt kord aastas. Gaasilekke esinemisel tuleks avada koheselt uksed ja aknad ning kutsuda kohale vastav tehniline abi lekke asukoha tuvastamiseks. Sümptomite jätkumisel või terviseseisundi halvenemisel tuleks kutsuda kiirabi. Gaasimürgistuse sümptomid on oksendamine, pearinglus, peavalu, topelt nägemine, uimasus.

Kui olid sündmuskoha läheduses, siis anna sellest teada aadressil online@postimees.ee.

Copy
Tagasi üles