Eesti abistab Gaza kannatanuid miljoni krooniga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased uurivad Gaza ülikooli varemeid.
Palestiinlased uurivad Gaza ülikooli varemeid. Foto: AFP / Scanpix

Eesti välisministeerium otsustas anda ÜRO kaudu miljon krooni humanitaarolukorra leevendamiseks Iisraeli pommide alla jäänud Gaza sektoris. 


Välisminister Urmas Paeti sõnul on humanitaarolukord Gazas äärmiselt raske ning humanitaarabi ligipääsu abivajajatele tuleb kindlasti parandada.

«Seetõttu annab ka Eesti oma panuse sõjas kannatanute olukorra leevendamiseks,» ütles välisminister Urmas Paet.

Gazas on alates 27. detsembrist toimunud sõjategevuses hukkunud erinevatel andmetel 380 inimest ja haavata saanud 1600.

ÜRO hinnangul on veerand tapetutest tsiviilelanikud. Õhurünnakud on teinud märkimisväärset kahju ka piirkonna õrnale infrastruktuurile ning hävitanud Palestiina võimekuse pakkuda avalikke teenuseid.

ÜRO Palestiina Vabastus- ja Töödeagentuuri (UNRWA), mille kaudu Eesti raha annab, peavolinik Karen Abu-Zayd ütles, et tegemist on viimase kaheksa aasta rängima kriisiga regioonis.

31. detsembril avaldas UNRWA üleskutse rahvusvahelisele üldsusele 34,4 miljoni dollari kogumiseks Gaza elanikkonna abistamiseks.

UNRWA eesmärk on anda tõhusat humanitaarabi käimasoleva militaaroperatsiooni tagajärgede leevendamiseks Gazas.

UNRWA abipalve katab järgmise nelja kuu vajadused hügieenivahendite, toidu, sularaha, ehitusmaterjalide ja kütuse osas. Talvetingimustes on hädavajalik pakkuda inimestele peavarju.

ÜRO Palestiina Vabastus- ja Töödeagentuur (UNRWA) on humanitaarabiorganisatsioon, mis osutab alates aastast 1949 hädaabi enam kui 4,6 miljonile põgenikule Gazas, Jordani jõe läänekaldal, Liibanonis ja Süürias.

UNRWA keskendub peavarju pakkumisele, peredele sularaha andmisele esmatarbekaupade ostmiseks, toiduabi andmisele kannatanud perekondadele ning omavalitsusasutustele kütuse muretsemisele.

UNRWA tagab abi osutamise vastavalt humanitaarõigusele ning abi mitte kasutamise militaarotstarbel.

UNRWA on oma 29 000 töötajaga ülekaalukalt suurim ÜRO operatsioon Lähis-Idas, enamik töötajatest on ise põgenikud.

2009. aastal on välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi vahendite maht 54 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles