Fotod: Paksu Margareeta kogehall sai nurgakivi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pandi pidulikult nurgakivi Paksu Margareeta hoovi rajatavale kogehallile.

Meremuuseumi käsutuses olev suurtükitorn Paks Margareeta läbib praegu põhjalikku uuenduskuuri. Muuhulgas tehakse muuseumi hoovile juurdeehitus, kus leiab koha 2015. aastal Kadrioru uusarenduse ehituse käigus maa seest leitud koge.

«Nurgakivi asukohaks saab sissepääs tulevasse koge halli, mis asub praeguses sisehoovis,» rääkis Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. Ta meenutas, et ehitustööde käigus maapõuest avastatud müüriosad on tõenäoliselt muuseumi tähteksponaadi, keskaegse laevavraki kaasaegsed. «Nii saab ühes suurtükitorniga moodsas muuseumis olema ka palju ehtsat ajaloohõngu,» sõnas Dresen.

Nurgakivi kapslisse pannakse Eesti vanima ajalehe Postimehe tänane number, ajakiri Meremees, käibel olevaid münte, koge vraki 3D mudel ning mälupulk, millel on ehitusprojekt, pildid Suurest Rannaväravast ja Paksust Margareetast ajaloos, tänasest ehitusplatsist ja visandid tulevasest püsiekspositsioonist.

Uues muuseum-külastuskeskuses saab tutvuda Eesti laevaehituse, meresõidu ja -kaubanduse lugudega keskajast tänapäevani. Üle 700-esemeline püsinäitus koos ligi 70 laevamudeli ning 50 käed-külge ja digilahendusega on mõeldud igas eas ajaloo- ja merendushuvilisele, sh. erivajadustega külastajatele. Arendusprojekti toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist ning võrdsete võimaluste loomist Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja EV100. Muuseum-külastuskeskus plaanitakse avada 2019. aasta novembris.

Selle aasta lõpus aga tuleb muuseumil hakkama saada kaelamurdva trikiga, kui on vaja tõsta koge tema tulevasse asupaika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles