«Poliitikaguru»: Reformierakond on jalgu kõhu alt välja otsimas (4)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond.
Reformierakond. Foto: Urmas Luik

Viimase paari nädala jooksul on suurim opositsioonierakond Reformierakond jalgu kõhu alt välja otsimas ja püüdnud end jõulisemalt pildile tagasi tuua, täheldas politoloog Tõnis Leht Kuku raadio saates «Poliitikaguru». 

Kuidas siis opostsioonierakonnana täpsemalt püünele pääseda proovitakse? Siin on vaid mõned näited viimasest paarist nädalast: püütakse Jüri Ratase juhitud valitsust ristida jõuliselt nn maksusegaduse valitsuseks, arutatakse riigikogus maksuteema kui olulise tähtsusega riikliku küsimuse üle, tehakse mitmeid arupärimisi ning nn kirsiks tordil oli Kaja Kallase üsna poolik sotsiaalmaksu kaotamise idee.

Viimati käis reformierakondlane Arto Aas välja Reformierakonna plaani reformiga edasi liikuda: vähendada nelja aastaga riigipalgaliste arvu 4000 võrra. Kokkusattumus või mitte, aga samale päevale langes ka riigihalduse ministri Janek Mäggi valitsuskabinetile mõeldud memo avalikuks saamine, kus võeti kokku viimane seis riigipalgaliste arvu vähendamise ning riigi töötajate Tallinnast välja kolimise osas. 

«Sealsed numbrid näitavad pidurdamise trendi,» märkis politoloog Tõnis Leht. Ta lisas, et kui 2015-2018 aasta eesmärk on olnud hoida valitssusektoris töötajate arvu alla 12 protsendi tööealisest elanikkonnast ning nii on ligi 2500 ametikohta vähenenud, siis viimase aasta jooksul ja siit edasi jääb see trend seisma ning pigem on ähvardamas riigipalgaliste arvu taas kasvama hakkamine. 

Ajakirjanik Huko Aaspõllu märkis saates, et igal korral, kui kuuleb kedagi rääkimas riigitöötajate vähendamise mõttest, on tema esimeseks mõtteks, et tegemist on populismiga. «Kõige lihtsam on riigitöötajate arvu vähendaine nii, et muudad mingit riigiasutust, kaotad ära ja hakkad erasektorist seda teenust juurde ostma. Sellega – olgem ausad – me sisulist võitu ikkagi ei saavuta,» märkis ta. 

Teine, palju suurem ettevõtmine on kaardistada ära need valdkonnad, kus soovime ühiskonnana riigi poolt pakutavaid teenuseid vähem või mida me ei soovi üldse. Kui neile vastused saada, on juba pool võitu käes, arutles Aaspõllu. 

«Poliitikaguru» võttis saates veel luubi alla Keskerakonnna kongressi, maailmamajanduse tervise ja Baierimaa valimised. Saatekülalised on Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja, Huko Aaspõllu ja Tõnis Leht.

Kuula täispikka saadet SIIT

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles