Isamaa: Tallinna tasuta ühistransport on auto alternatiivina läbi kukkunud (11)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joakim Klementi

Tallinna linnavolikogu liikme Kaido Kuke (Isamaa) sõnul on tänaseks päevaks selge, et tasuta ühistransport ei ole täitnud enda peamist eesmärki: veenda autojuhte kasutama ühistransporti.

Tema sõnul tuleb linnal teha sellest järeldused ja hakata panustama ühistranspordi kvaliteeti ja kergliiklusteedesse.

«Tallinna linna enda tellitud avalike teenustega rahulolu uuring näitab, et peale tasuta ühistranspordi kehtestamist on selle kasutajate hulk iga aasta langenud. Kui 2013. aastal, mil tasuta ühistransport kehtestati, kasutas ühistransporti 62 protsenti linlastest oma peamise liikumisvahendina, siis 2017. aastal oli see vaid 46 protsenti,» ütles Kukk.

Kuke sõnul on selge, et Tallinna transpordiprobleeme ei lahenda mitte tasuta, vaid kvaliteetne ja kiire ühistransport, mille peamiseks eelduseks on moodne liinivõrk, mis arvestaks muutunud linna vajadusi.

«Rahalisest kokkuhoiust, mida tasuta sõit pakub, hindavad inimesed rohkem oma aega. Seetõttu aina enam ühistranspordi kasutajaid otsustab auto kasuks ning praegused autojuhid ei vaata ühistranspordi poolegi,» rääkis Kukk, kelle sõnul oleks linnavalitsusel aeg tunnistada, et nende senised sammud autostumise vastu ei ole toiminud.

Kuke sõnul aitaks autostumise vastu efektiivselt võidelda ka jalgrattataristu arendamine. «Kopenhaagen ja Amsterdam on probleemi just nii lahendanud. Paraku pole rattateede rajamine olnud end roheliseks linnaks pidava Tallinna prioriteet. Tallinna kesklinna, kus asuvad linlaste töökohad, on viimasel viiel aastal ehitatud rattateid vaid 1500 meetri jagu,» väitis Kukk.

Kukk annab tänasel linnavolikogu istungil linnavalitsusele üle arupärimise, milles uurib linna edasiste plaanide kohta kergliiklusteede arendamisel.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles