Leht: Saaremaa Ökoküla veised peavad veel ühe talve laiul mööda saatma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veised. Pilt on illustreeriv.
Veised. Pilt on illustreeriv. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Saaremaa Ökoküla Loonalaiule unustatud veisekari peab veel kindlasti ühe talve seal veetma, sest ettevõttel pole õnnestunud neid sealt kätte saada, kirjutab Saarte Hääl.

«Jah, see ei ole lihtne neid sealt ära tuua. See on tegelikult ikka väga raske,» ütles veterinaar- ja toiduameti Hiiumaa-Saaremaa keskuse juhataja Jüri Lauter.

Leht kirjutas juuli keskel, et Eesti ühe suurema lambafarmi kümmekond veist unustati Loonalaiule juba mitu aastat tagasi. Firma sai neist sel suvel uuesti teadlikuks alles pärast Vilsandi saarevahi Avo Piisa teavitust. Piisk oli kuulnud, et laiult leiti veisekorjus, ja kirjutas sellest Ökoküla tegevjuhile Andreas Välile.

Väli rääkis septembri alguses, et tegeleb plaani koostamisega, kuidas loomad enne talve laiult ära tuua. Nüüd ei olnud juttu enam kaheksast veisest, kes 2015. aasta kevadel laiule veeti, vaid suurest veisekarjast. Loonalaiul elas augusti seisuga veterinaar- ja toiduameti andmeil vähemalt 21 looma, nii lehmi, pulle kui ka vasikaid.

Lauter ütles, et Loonalaiu juhtumil on kaks poolt. Ühelt poolt ta tunnistab, et ettevõte on eksinud loomapidamise nõuete vastu, sest veiseid aastateks omapäi jättes jäeti nad looduse meelevalda ja abitusse olukorda. Teiselt poolt näitab nende paljunemine laiul, et veised saavad seal hakkama, neil on olnud piisavalt looduslikku toitu ja peavari.

Küll aga vähendas Lauteri sõnutsi nende kättesaamise võimalusi loomade inimpelglikkus. Kui Šoti mägiveised on muidu väga inimsõbralikud loomad, siis mitu aastat omapäi on muutnud nad üsna metsikuks. Ökoküla tegevjuht Andreas Väli korraldas suvel küll saarele pargase ja paigaldas loomade kogumiseks aedikud, kuid pargas triivis tormiga Vilsandile ja kerged alumiiniumtorudest kogumisaiad viis meri minema.

Andreas Väli kinnitas, et loomad on heas konditsioonis ja terved. «Vajadusel tagame nende täiendava toitmise,» ütles ta Saarte Häälele.

Lauter kinnitas, et Ökoküla tegemistel hoitakse kindlasti silma peal ja praeguse seisuga on loomade äratoomiseks antud uus tärmin – aprilli keskpaik. Muidugi võib juhtuda, et loomi saab kokku ajama minna ka talvel, eriti hea oleks, kui jää mere korralikult kaanetaks, et üle selle loomad koju tuua, lisas Lauter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles