Veeteede amet hakkab vrakke allveerobotiga uurima (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumari kanali põhjas lebava Saksa SKF-tüüpi patrull-laeva vrakk.
Kumari kanali põhjas lebava Saksa SKF-tüüpi patrull-laeva vrakk. Foto: Veeteede amet

Veeteede amet ostab riigihanke korras allveeroboti, et uurida lähemalt tavamõõdistuse käigus leitud veealuseid objekte ning kasutada seda vajadusel ka tuukritööde asenduseks.

Allveeroboti abil saab teha ka lihtsamaid veealuseid töid, milleks on seni kasutati tuukreid (näiteks kaiäärte ja merepõhja uurimist). Samuti saab aparaadi abil võtta põhjaproove ning otsida vette kadunud objekte.

Mõõdistusteks kasutatavad sonarid näitavad reeglina ära vaid selle, et veekogu põhjas on midagi, kuid täpsemalt ei ole võimalik aru saada. Näiteks tunneb ära küll vraki, kuid ei saa aru, kas tegemist on puidust või rauast laevaga. Paljud leitud objektid jäävad aga üldse tuvastamata. Roboti kaamera aga näitab veealust objekti palju täpsemini.

Sel aastal on ameti mõõdistuslaevad leidnud 17 uut vrakki. Enamus neist on lagunenud ja veel pole selgunud, mis nad täpselt on. Vrakid on leitud Väinamerest, Riia lahest ja Tagamõisa ning Ristna poolsaarte vaheliselt alalt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles