Ametnike võim: ajaleht peab eakate sünnipäevaõnnitluste avaldamiseks vallale maksma (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Thierry Roge / Reuters / Scanpix

Juulikuust alates ei ilmu Hiiu Lehe veergudel enam sünnipäevalaste ja juubilaride nimekirju, sest vallaametnikud tõlgendavad seadusi bürokraatlikult. Vald annab lehele andmeid eakate sünnipäevalaste kohta valikuliselt ja nõuab iga nime eest viis eurot.

Hiiu Leht on paar aastakümmet, ilmuma hakkamisest alates avaldanud juubilaride ja eakate sünnipäevalaste nime­kirju. Tänavu 20. juunil aga saatis värskelt koolitatud valla andmekaitsespetsialist Kairi Arunurm toimetusele teate, et järgmisest, 2019. aastast ei väljasta vallavalitsus toimetusele juubilaride nimesid.

Nädal hiljem sai toimetus vallalt uue kirja, milles teatati, et andmete edastamine lõpetatakse päevapealt. Põhjuseks oli see, et toimetusel polnud kogu aasta sünnipäevalaste nimekirju käes ning toimetus soovis andmed enne avaldamist veel üle kontrollida.

8. oktoobril teatas Arunurm ajalehele, et juubilaride nimed saab toimetus ainult raha eest ja pks nimi maksab viis eurot. Ametnik teatas samas kirjas, et maksimaalset saab toimetus korraga 20 juubilari nimed, aastas kuni sada nime. Samuti teatas ametnik, et edaspidi annab vald lehele eraelu puutumatuse riive vältimiseks vaid nende juubilaride andmed, kes on jõudnud 70. sünnipäevani.

Hiiu Leht on varem avaldanud 50., 60., 70., 75. ja 80. sünnipäeva tähistanud inimeste nimed. Üle 80-aastasi pidas leht meeles igal aastal.  Kust on võetud number 70, millest alates eraelu puutumatuse riivet enam ei ole, ametniku vastusest ei selgu.

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Signe Heiberg selgitas Hiiu Lehele, et seadusest pole midagi muutunud ja ka tänavu 25 mail kehtima hakanud Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmääruse eesmärk ei ole heade tavade ärakeelamine.

«Inspektsioon ei soovi ära võtta võimalust inimest meeles pidada j tunnustada. Inspektsioon on veendunud, et heade tavade kaotamist tuleb ühiskonnas tõsiselt kaaluda, enne kui need igaveseks ära kaotada,» teatas Heiberg.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles