Vanglakomisjoni asejuht: Tallinna vangla seab toidujagaja elu ohtu (10)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglatoit.
Vanglatoit. Foto: Tairo Lutter

Tallinna vangla vanglakomisjoni aseesimehe Simóne Eelmaa sõnul seavad vanglajuhid kaasvangide põlu alla langenud toidujagaja elu ohtu, kuna tema andmetel plaanivad kaasvangid talle kätte maksta.

Eelmaa saatis oma kommentaari vastuseks Postimehes ilmunud artiklile «30 Tallinna vangla vangi keeldub juba kaks kuud toitu vastu võtmast».

Postimees avaldab Eelmaa saadetud kommentaari täismahus:

Minule jääb arusaamatuks, milleks on vaja selliste valedega esineda. Hannes Liivak ja vangla administratsioon on väga hästi teadlikud, mis kinnipeetavatele konkreetse toidujagaja puhul ei meeldi.

Ka vanglakomisjon on asjaga tegelenud ning väita, et administratsioon ei ole teadlik, on väär. Et Liivak on oma vastuses keskendunud sellele, et nii toit kui toidujagaja vastab nõuetele, on puhas demagoogiavõte, mille eesmärk on tähelepanu reaalselt probleemilt eemale juhtida. Kinnipeetavad keelduvad toitu vastu võtmast, sest toidujagaja on «allalastud».

Minu jaoks seisneb põhiprobleem just vangla suhtumises toidujagajasse. Inimene pannakse olukorda, kus tema elu ja tervis on ohustatud, sest vangla jaoks on olulisem subkultuuri murdmine kui ühe inimese turvalisuse tagamine. Kui vangistusseadus ütleb, et vanglateenistus on kohustatud kindlustama kinnipeetava elule ja tervisele ohutud töötingimused, siis konkreetse juhtumi puhul mina selles veendunud ei ole. Pigem vastupidi.

Olukorda uurides selgus, et toidujagaja elu ja tervis on ohustatud, talle plaanitakse kätte maksta kas vanglas või siis, kui ta vabaneb. Sõltumata sellest on vangla valmis jätkuvalt inimest kilbina kasutama oma eesmärkide tagamise nimel. Seda kinnitab ka see, et alates selle olukorra tekkimisest on vangla korraldanud eraldi jaotuse, kus nimetatud toidujagaja peab spetsiaalselt nendele kambritele toitu käima pakkumas, kus viibivad need kinnipeetavad, kes ei nõustu temalt toitu vastu võtma. Seadus annab raamid ja selle järgi tegutsete? Kahju ainult, et valikuliselt.

Justiitsministeerium: riik ei saa lähtuda oma töös kuritegeliku maailma «arusaamadest»

Justiitsministeeriumi vanglate pressiesindaja Leanyka Libeon ütles Postimehele, et Simóne Eelmaa kommentaar kajastab tema isiklikku seisukohta.

«Tallinna vanglas toidust loobumine oli teemaks ülemöödunud reedel kõigi kolme vanglakomisjoni esimeeste kohtumisel justiitsministeeriumiga. Komisjoni esimehed leidsid, et riik ei saa oma töös omaks võtta kuritegelikus maailmas välja mõeldud «arusaamu» ning nende põhjal kedagi vangla abitööle määrata või määramata jätta,» ütles Libeon.

Ta lisas, et vangide julgeoleku tagamine on vangla igapäevane töö, mida on tulnud teha ka varasemate toidust loobumiste korral.

Mis on vanglakomisjon?

Justiitsministeeriumi vanglateenistuse koduleht tutvustab vanglakomisjonide tegevust järgmiselt:

Turvaline ja tasakaalustatud kodanikuühiskond eeldab kõigi ühiskonnaliikmete vastastikust mõistmist. Sestap ei tohi ka vanglad kujutada iseendasse sulgunud süsteemi, vaid vanglates toimuv peab olema ühiskonnale nähtav ja arusaadav. Selleks on justiitsministeerium kutsunud kokku vanglakomisjonid: kodanike ja nende ühenduste kaasamine vanglasüsteemi aitab tagada vangide põhiõigusi ning pakub vangla juhtkonnale abi tema igapäevatöös.

Vanglakomisjon aitab vangla juhtkonnal korraldada vangla tööd, sealhulgas abistada juhtkonda vangide paigutamise, õppimise, töötamise, toitlustamise, meditsiinilise teeninduse, järelevalve ja teiste karistuse täideviimisega seotud küsimuste lahendamisel. Vanglakomisjoni töö toimub koosolekutena, mida juhib komisjoni esimees. Komisjoni otsuste väljundiks on vanglakomisjoni otsus, soovitus või protest.

Et vanglakomisjoni liige saaks talle pandud ülesandeid täita, on komisjoniliikmel hulk õigusi, millest tähtsaim on õigus siseneda igal ajal vangla territooriumile, nõuda juhtkonnalt ja vanglateenistujatelt dokumente vangla töö kohta ning ka kohtuda vangidega. Justiitsministeerium peab komisjoniliikmete pöördumiste menetlemist prioriteediks.

Tallinna vanglakomisjoni koosseis:

Allan Muuk – Teletootmise OÜ juhatuse liige, komisjoni esimees

Simóne Eelmaa – ELSA Estonia esindaja, komisjoni aseesimees

Jaanus Kangur – kirikute nõukogu esindaja

Kaido Kivistik – Rae vallavolikogu liige

Jüri Pihl – Tallinna linnavolikogu liige

Fredy Bogomolov – MTÜ Päästearmee Eestis regionaaladministraator

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles