Eesti vaataja maksab Kremli kanalitele ligi 3 miljonit aastas (33)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saade Vesti Nedeli
Saade Vesti Nedeli Foto: Kuvatõmmis Youtube´i videost

Eestis teleprogramme vahendavate operaatorite kliendid maksavad põhipakettides olevate Kremli kanalite eest neile litsentsitasudena ligi kolm miljonit eurot aastas, kui sellele lisada umbes samapalju Eesti turult saadavat reklaamiraha, siis teenivad need Venemaa kontrolli all olevad kanalid aastas Eestis umbes kuus miljonit eurot.

«Minult kui Eesti kodanikult võtavad operaatorid baaspakettide eest raha, millest osa maksavad nad nendes pakettides olevatele Venemaa suurtele telekanalitele, kokku umbes kolm miljonit eurot aastas,» ütles Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediainstituudi õppejõud ja endine mitme telekanali juht Jüri Pihel. «Isegi kui ma ei taha nende propagandakanalite eest maksta, pean ma seda tegema, sest ei saa nendest loobuda, kuna nad on kõigis põhipakettides. Ma ei saa neid välja lülitada. Ma ei pruugi neid küll vaadata, aga maksan neile ikka raha,» lisas Pihel.

Äritegevusele viidates anonüümsust palunud asjatundjad märkisid, et põhipakettides olevatele Pervõi Baltiiski Kanalile (PBK), ning kanalitele NTV-Mir, RTR-Planeta ja RenTV Estonia maksavad Eesti operaatorid hinnanguliselt aastas 2,7-3 miljonit eurot litsentsitasusid. Neid kanaleid vahendavad Eesti operaatoritele Lätis registreeritud BMA-l (Baltijas Mediju Alanse) ja Eestis registreeritud Balti Autorite Levi Liit. Erinevate operaatoritega peetud läbirääkimiste tulemusel kujunenud telekanali litsentsitasu võib olla erinev, operaatorid Elisa, Telia, STV ja TVPlay Home nende tasude suurust ei avalda, viidates ärisaladusele.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles